Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 12. 2013. 16:45 >> 16:49
1

SJEVERNA KOREJA

Tetak pogubljen – tetka ostaje u vlastii

Uticajna tetka sjevernokorejskog lidera Kim Džong-una, Kim Kjong-hui, zadržava poziciju u užem krugu vlasti i poslije prošlonedjeljnog pogubljenja njenog muža.

Džong Song-teka, koji je smatran drugim čovjekom u Sjevernoj Koreji,pogubljen je,kako je saopšteno, zbog izdaje.Pjongjang je, izvještava iz Seula britanska novinska agencija, u subotu imenovao Kimovu 67-godišnju tetku - ćerku sjevernokorejskog "oca nacije" Kim Il-sunga, za članicu komisije za sahrane članova vladajuće Korejske radničke partije (KRP), što se smatra prestižnom pozicijom. 

 

 

Poslije Džangovog pada, sudbina njegove supruge bila je nejasna, a iz Pjongjanga je Korejska centralna novinska agencija (KCNA) javila juče da je od nje zatraženo da pripremi sahranu predsjednika partijske centralne komisije za inspekciju, Kima Kuk-tea. 

Rojters objašnjava da je članstvo u komisiji za sahrane jedan od malo pokazatelja zvaničnog statusa u Sjevernoj Koreji, a njeni članovi su, između ostalog, nominalni lider zemlje Kim Jong-nam, premijer Pak Pong-džu i vicemaršal Čo Rjong-hae. 

Itar-Tass iz Tokija je prenio u subotu da je supruga pogubljenog sjevernokorejskog funkcionera - čija sudbina je bila nepoznata od septembra ove godine, prikazana na centralnoj sjevernokorejskoj televiziji. 

Prema japanskim medijima, čije izvještaje prenosi ruska agencija, Kim - koja je i član Politbiroa Centralnog komiteta KRP, prikazana je u jednom od dokumentarnih filmova koji slave dostignuća aktuelnog lidera. 

Ta činjenica omogućava da se sa određenom dozom sigurnosti kaže da pogubljenje Džanga ubrzo poslije presude u četvrtak 12. decembra, nije uticalo na položaj njegove supruge, koja se takođe smatra jednom od najuticajnijih sjevernokorejskih funkcionera, navodi Itar-Tass. 

Kim Kjong-hui je jedna od malobrojnih srodnika oca sadašnjeg lidera Sjeverne Koreje, Kim Džong-ila, koji je preminuo decembra 2011. godine, navodi Rojters. 

U utorak će, navodi ta agencija, biti obilježena druga godišnjica smrti oca sadašnjeg lidera Sjeverne Koreje. 

Njegov tetak pogubljen je po presudi vojnog suda zbog "kontrarevolucionarne, antipartijske i frakcionaške aktivnosti". 

Itar Tass prenosi i da je predsjednica susjedne Južne Koreje Park Geun-hje situaciju u Sjevernoj Koreji ocijenila kao "mračnu" poslije pogubljenja Džanga, kao i da je zvanični Vašington saopštio da su pogubljenjem potkrijepljene ocjene vlasti SAD o "karakteru režima" u Pjongjangu i njegovoj "surovosti".

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније