Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

O.Z. [ Beta ]

26. 01. 2022. 18:25   >>  18:27 1

NAKON IZVJEŠTAJA U NJEMAČKOJ

Vatikan stao u zaštitu pape Benedikta

Vatikan je danas stao u odbranu penzionisanog pape Benedikta XVI rekavši da ne treba tražiti "lakog žrtvenog jarca i donositi presude po kratkom postupku".

To je prva zvanična reakcija Vatikana na optužbe na račun Benedikta da je kao nadbiskup Jozef Racinger u Minhenu znao za četiri slučaja seksualnog zlostavljanja unutar Rimokatoličke crkve i nije ragovao.

Te optužbe iznijete su u izvještaju nakon nezavisne istrage koju je za minhensku nadbiskupiju sprovela advokatska kancelarija Vestfal špilker vaštl (Westpfahl Spilker Wastl).

Šef službe Vatikana za odnose sa javnošću (Andrea Tornijeli) je dao komentar na izvještaj u tekstu objavljenom na portalu Vatikan njuz (Vatican News).

U njemu je Tornijeli podsjetio da je Benedikt bio prvi papa koji se susreo sa žrtvama zlostavljanja, da je uveo stroge norme za kažnjavanje sveštenika koji su silovali djecu i da je uputio crkvu da ide "putem poniznosti tražeći oproštaj za krivična djela svojih sveštenika".

"Sve ovo se ne može ni zaboraviti ni izbrisati", napisao je on i dodao da su žrtve često tretirane kao neprijatelji crkve, ali da je upravo Racinger pomogao da se takav stav promijeni slušajući žrtve i tražeći od njih oproštaj.

Tornijeli je napomenuo da izvještaj nije sudska kazna i rekao da će pomoći u borbi protiv ovog problema samo ukoliko se informacije "ne svedu na traganje za lakim žrtvenim jarcima i donošenjem presuda po kratkom postupku".

Trenutni nadbiskup u Minhenu, kardinal Gerhard Marks, trebalo bi sjutra da održi konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o izvještaju i optužbama na njegov račun.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније