Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ B.B. ]

24. 01. 2022. 10:29   >>  13:53

ODOBRENO

Asanžu dozvoljeno da se žali britanskom Vrhovnom sudu

Visoki sud u Londonu dozvolio je danas osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu da ospori pred Vrhovnim sudom Britanije odluku tog suda kojom se odobrava njegovo izručenje SAD-u.

Britanski Visoki sud je u decembru u žalbenom postupku preinačio odluku nižeg suda prema kojoj je odbijen zahtjev da se Asanž izruči Americi da mu se sudi po optužbama za špijunažu zbog objavljivanja tajnih dokumenata preko Vikiliksa prije deset godina.

Ova odluka najnovija je u dugoj borbi Asanža da izbjegne slanje u SAD da se suoči sa optužbama za špijunažu.

Prije nešto više od godinu dana sudija okružnog suda u Londonu odbacila je zahtjev SAD za izručenje Asanža na osnovu procjene da bi on mogao da izvrši samoubistvo ako bude držan pod teškim zatvorskim uslovima u SAD.

Američke vlasti kasnije su dale uvjeravanja da osnivač Vikiliksa neće biti suočen sa strogo restriktivnim uslovima koji bi, prema riječima Asanžovih advokata, ugrozili njegovo fizičko i mentalno zdravlje.

Prošlog mjeseca Viši sud preinačio je odluku nižeg suda. Sudije tog suda su ocijenile da su obećanja Amerikanaca dovoljna da garantuju da će se prema Asanžu ophoditi humano.

Asanžovi advokati naveli su da se ne može vjerovati tim obećanjima i tražili su dozvolu da ulože žalbu najvišem britanskom sudu. Oni navode da obećanja američke vlade da Asanž neće biti podvrgnut "ekstremnim uslovima" ne znače ništa zato što su uslovna i mogu biti promijenjena po pravu diskrecije američkih vlasti.

Viši sud dozvolio je danas da se Asanž žali na njegovu odluku da je dozvoljeno njegovo izručenje Americi.

Čak i da je Viši sud odbacio argument Asanžovih advokata i nije dozvolio da se žale Vrhovnom sudu Britanije bilo je malo vjerovatno da bi to označilo kraj njegove dugogodišnje pravne borbe pošto je njemu ostalo još nekoliko mogućnosti za žalbu protiv izručenja.

Pedesetogodišnji Asanž nalazi se u londonskom zatvoru Belmarš od 2019. godine kada je uhapšen zbog kršenja uslovnog puštanja na slobodu u odvojenom pravnom slučaju. Prije toga proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu.

On može da dobije do 175 godina zatvora zbog objavljivanja od 2010. godine više od 700.000 povjerljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima posebno u Iraku i u Avganistanu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније