Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

21. 01. 2022. 08:41   >>  08:45 3

POZVALI NA DEESKALACIJU

London upozorava Moskvu da ne napravi grešku oko Ukrajine

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras pozvala je danas Rusiju, uoči sastanka šefova diplomatije Rusije i SAD, da smiri teznije i održi konstruktivne razgovore o Ukrajini upozoravajući da bi invazija te zemlje dovela do velikog gubitka života.

Rusija je posljednjih mjeseci rasporedila desetine hiljada vojnika na granicama sa Ukrajinom zbog čega se strahuje da se sprema invazija. Moskva negira da ima takve planove, ali insistira na tome da dobije pisane garancije za svoju bezbjednost, uključujući obećanje da Ukrajina neće ući u Nato.

"Zajedno sa našim saveznicima nastavljamo da podržavamo Ukrajinu i pozivamo Rusiju na deeskalaciju i na vođenje konstruktivnih pregovora", rekla je britanska ministarka tokom posjete Sidneju.

Ona je dodala da Kremlj nije izvukao lekcije iz istorije, i navela da bi invazija dovela do "užasnog gubitka života" kao kada su Sovjeti bili u Avganistanu ili za vrijeme čečenskog sukoba.

Poslije niza diplomatskih susreta u Evropi prošle nedjelje Moskva i Vašington danas treba da pokušaju još jednom da uklone prijetnju novog sukoba u Ukrajini tokom sastanka američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova u Ženevi.

Tras je pozvala zapadne demokratije da rade bliskije sa Australijom i drugim saveznicima u regionu Indopacifika da pokušaju da se suoče sa svjetskim agresorima koji su "ojačali na način neviđen od hladnog rata".

"Oni pokušavaju da izvezu diktaturu kao servis širom svijeta. Zato režimi kao što je Bjelorusija, Sjeverna Koreja i Mjanmar nalaze u Moskvi i Pekingu svoje najbliskije saradnike, rekla je ona.

Australijski ministar odbrane Piter Daton je ponovio apel šefice britanske diplomatije da bi "slobodan svijet mogao dobro da se drži".

"Kada vidimo Rusiju da djeluje kako djeluje to ohrabruje druge tirane i druge diktature da čine isto prije svega ako nema reakcije ostatka svijeta. Hiljade ljudi umrijeti i to nije nešto što bilo ko želi da se desi. Povećanje broja ruskih trupa je izuzetno zabrinjavajuće", rekao je Daton.

Britanska ministarka tokom posjete Australiji namjerava da ojača vojnu, tehnološku i ekonomsku saradnju Londona i Kanbere, u sprovođenju strategije "Globalna Britanija" poslije britanskog izlaska iz Evropske unije.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније