Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ R.B. ]

16. 01. 2022. 21:56   >>  21:57

DEMONSTRACIJE U PARIZU

Protestovali zbog produženja zakonskog roka za abortus

Nekoliko hiljada protivnika pobačaja protestovalo je danas u Parizu protiv zakona o produženju zakonskog roka za prekid trudnoće i da bi njihovih "10 predloga" čuli francuski predsjednički kandidati, javio je novinar agencije Frans pres (AFP).

Ove godine "glavna je tema nacrt zakona", o kome raspravlja francuski parlament, a kojim treba da bude produžen zakonski rok za dobrovoljni prekid trudnoće sa 12 na 14 nedjelja, što je "nepravedan" tekst, rekao je Nikolas Tardi -Žuber, predsjednik "Marša za život", koji se održava svake godine u januaru.

Demonstranti, među kojima je bio veliki broj mladih, nosili su ružičaste i žute transparente na kojima je pisalo "Prestanite da se z... sa embrionima" i "život je pravo, a ne izbor".

Prema riječima organizatora, na demonstracijama, tri mjeseca prije prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, učestvovalo je oko 20.000 ljudi.

"Danas koristimo abortus kao sredstvo kontracepcije", rekla je Mari, 17, studentkinja.

Predsjednik "Marša za život" Tardi -Žuber rekao je da su predsjednički izbori druga važna tema današnjeg skupa.

On je pozvao predsjedničke kandidate da učine sve kako bi "zaštita ljudskog života bila "glavni nacionalni prioritet".

"Ne podržavamo nikoga", dodao je on, ali "predstavljamo naših deset predloga" kandidatima, kao što su "uvođenje najmanje trodnevnog perioda za razmišljanje" prije odluke o abortusu ili odbijanje "potpomognutog samoubistva i eutanazije".

O tekstu koji omogućava produženje zakonskog roka za prekid trudnoće, Senat će raspravljati u drugom čitanju 19. januara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније