Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

12. 01. 2022. 07:51   >>  07:53

NEFORMALNI

Danas prvi ministarski sastanak u sklopu francuskog predsjedavanja EU

Ministri odbrane zemalja Evropske unije (EU) će danas i sjutra u Brestu održati sastanak koji će biti prvi neformalni ministarski sastanak u sklopu francuskog predsjedavanja Savjetom EU.

Kako su saopštile francuske vlasti na sajtu posvećenom predsjedavanju Unijom, EU će prvi put imati Bijelu knjigu koja će da određuje kurs bezbjednosti i odbrane do 2030. godine.

Dodaje se da je Bijela knjiga dokument u sklopu projekta "Strateški kompas", a o tom projektu će razgovarati i šefovi diplomatije EU na dvodnevnom neformalnom sastanku, takođe u Brestu, koji počinje sjutra.

"Na osnovu zajedničke analize prijetnji, odrediće se akcije koje treba preduzeti u četiri ključne oblasti - upravljanje krizama, kapaciteti, otpornost i partnerstvo. Kao rezultat dvogodišnjeg rada, koji je pokrenut pod njemačkim predsjedavanjem EU, dokument Bijela knjiga trebalo bi da bude finalizovan do marta kako da bi ga podržali šefovi država i vlada na samitu 24. i 25. marta", navele su francuske vlasti.

Dodaje se da će sastanak u Brestu omogućiti ministrima da daju svoja uputstva o bezbjednosti i odbrani.

Predviđeno je nekoliko sesija, među kojima i radna večera na kojoj će prisustvovati generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Dvodnevni sastanak će predvoditi visoki predsjednik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel, dodale su francuske vlasti.

Sastanak se održava u Brestu, luci na Atlantiku u zapadnom dijelu Francuske na području Bretanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније