Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

11. 01. 2022. 16:45   >>  16:46

"ŠAMPION DEMOKRATIJE"

U Evropi odavanje pošte Davidu Sasoliju

Predsjednik Evropskog parlamenta (EP), italijanski socijaldemokrata David Sasoli (Sassoli), koji je umro u 66. godini, ostaće upamćen kao "šampion demokratije" i borac za Evropu, ocijenila je agencija Frans pres.

Sasoli preminuo je tokom noći u onkološkoj bolnici, gdje je bio od 26. decembra. Pošto je ranije bolovao od leukemije, prošle jeseni je već bio hospitalizovan zbog upale pluća zbog čega nekoliko nedjelja nije mogao da radi.

"Danas je tužan dan za Evropu. Naša Unija gubi strastvenog Evropljanina, iskrenog demokratu i dobrog čovjeka", izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) u snimljenom govoru, na italijanskom i engleskom jeziku.

Predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) izjavio je da će nedostajati "njegova ljudska toplina, velikodušnost, ljubaznost i njegov osmijeh".

Njemačka kancelar Olaf Šolc (Scholz) izjavio je da je Evropa izgubila posvećenog predsjednika parlamenta, Italija mudrog političara, a Njemačka dobrog prijatelja.

Italijanski premijer Mario Dragi (Draghi) rekao je da je Sasoli bio "simbol ravnoteže, humanosti i velikodušnosti", dok je premijer Holandije Mark Rute (Rutte) ocijenio da je bio "vrijedan radnik u službi Evrope i vatreni branilac njenih vrijednosti i principa".

Francuske vlasti su opisale Sasolija kao "borca za Evropu, iskrenog i hrabrog branioca demokratije i vrijednosti EU Unije".

Telegrame saučešća uputio je i državni vrh Srbije.

Sasoli je izabran za predsjednika Evropskog parlamenta u julu 2019. godine. Međutim, njegov rad je ugrozila epidemija korona virusa tako da su mnoge sjednice Evropskog parlamenta održavane onlajn.

Predsjednik EP će ostati upamćen i po solidarnosti usred pandemije korona virusa, jer je dao na raspolaganje prazne prostorije EP u Briselu i Strazburu za pripremu obroka za ljude u nevolji kao i za centre za testiranja na korona virus.

Na vijest o Sasolijevoj smrti zastave su danas spuštene na pola koplja ispred zgrada evropskih institucija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније