Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina business [ I. P. ]

26. 12. 2021. 23:45 >> 23:44

OD FEBRUARA

Poljska ukida PDV na životne namirnice

Poljska će vjerovatno u februaru srezati porez na dodatu vrijednost (PDV) za osnovne životne namirnice na nulu.


Poljski premijer Mateusz Morawiecki kazao je da će ta mjera biti dio u okviru paketa za ublažavanje udara rastuće inflacije na domaćinstva, prenosi Tanjug.

"Postoje veoma velike šanse da ćemo od februara smanjiti PDV na osnovne prehrambene artikle na nulu, na najmanje šest mjeseci", rekao je Morawiecki na konferenciji za novinare.

Vladajuća poljska partija Pravo i pravda (PiS), koja je ranije donijela paket mjera kojim je smanjen porez na benzin, gas, grijanje i struju i najavljena jednokratna finansijska pomoć domaćinstvima, kaže da nije mogla da spusti PDV na hranu na nulu zbog pravila EU.

Poljska već neko vrijeme insistira u EU da se dozvoli prodaja hrane bez PDV-a, ali Morawiecki nije precizirao da li je blok odlučivao o tom pitanju.

Inflacija u Poljskoj je u novembru iznosila 7,8 odsto međugodišnje, prema podacima statističkog zavoda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније