Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ BETA ]

23. 12. 2021. 11:04 >> 11:05

HONG KONG

Uklonjenja statua posvećena stradalim na Trgu Tijenanmen

Spomenik na univerzitetu u Hongkongu koji obiježava masakr na pekinškom Trgu Tjenanmen 1989, uklonjen je noćas.

Osam metara visoku statuu nazvanu "Stub srama", koja prikazuje 50 izlomljenih tijela nagomilanih jedno na drugo, napravio je danski skupltor Jens Galšiot kao simbol izgubljenih života u vojnom suzbijanju prodemokratskih protesta na trgu Tjenanmen u Pekingu 4. juna 1989.

Statua je uklonjena uprkos protivljenju skulptora.

Ona je postala predmet spora u oktobru kada je univerzitet tražio da se ukloni dok su se aktivisti i grupe za ljudska prava usprotivile.

Galšiot je ponudio da je vrati nazad u Dansku, pod uslovom da dobije imunitet od sudskog gonjenja prema zakonu o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, ali za sada to nije dobio.

Radnici su zabarikadirali spomenik kasno sinoć, a zatim se čuo zvuk bušilica sa tog mesta oko koga je postavljeno obezbedjenje.

Hongkonške vlasti suzbijaju političko neslaganje uz primjenu Zakona o nacionalnoj bebjednosti koji je izgleda usmjeren na veliki dio prodemokratskog pokreta.

Peking je poslije višemjesečnih antivladinih protesta u Hongkongu 2019. godine nametnuo ovaj zakon koji zabranjuje secesiju, subverzije, terorizam i dosluh sa strancima radi intervenisanja u polsovima grada.

Više od 100 prodemokratskih aktivista uhapšeno je na osnovu zakona o nacionalnoj bezbjednosti. Zakon je kritikovan navođenjem da ukida slobode obećane Hongkongu kada ga je Britanija predala Kini 1997. godine.

Spomenik Stub strana podignut je prije više od dvije decenije i prvobitno je bio postavljen u Viktorija parku u Honkgongu pre nego što je premješten na Univerzitet.

Svake godine 4. juna članovi sada raspuštenog studentskog sindikata očistili bi statuu da obilježe godišnjicu masakra na Tjenanmenu. Hongkong i Makao ranije su bila jedina mjesta na kineskom tlu gdje su dozvoljene komemoracije događaja na Trgu Tjenanmen.

Posljednje dvije godine godišnjie bdenje uz svijeće u Hongkongu zabranile su vlasti, koje su kao razlog navele rizik sakupljanja zbog pandemije korona virusa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније