Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

14. 12. 2021. 17:22   >>  17:23

LUKAŠENKOV PROTIVKANDIDAT

Bjelorusija: Tihanovskom 18 godina zatvora

Sergej Tihanovski, suprug liderke bjeloruske opozicije Svetlane Tihanovske osuđen je danas na 18 godina zatvora zbog organizovanja "masovnih nemira i podsticanja na mržnju u društvu".

Sud u Bjelorusiji je danas, šet mjeseci poslije početka suđenja iza zatvorenih vrata, pored Tihanovskog osudio još petoricu opozicionih aktivista na zatvorske kazne od 14 do 16 godina.

Tihanovski, 43-godišnji video bloger i aktivista, planirao je da izazove autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima u avgustu 2020. Bio je poznat po sloganu protiv Lukašenka "Zaustavite bubašvabe". Uhapšen je u maju 2020, dva dana nakon što je objavio kandidaturu.

Njegova supruga, Svetlana Tihanovska, kandidovala se umjesto njega na predsjedničkim izborima.

Poslije objavljivanja rezultata, prema kojima je Lukašenko osvojio šesti mandat, izbili su masovni protesti opozicije koja je izbore smatrala namještenim kao i Zapad.

Lukašenkova vlada je reagovala nasiljem nad demonstrantima kojih je na jednom protestu u Minsku bilo čak 200.000.

Tokom višemjesečnih protesta uhapšeno je više od 35.000 ljudi, a hiljade su pretučene.

Svetlana Tihanovska je pobjegla u susjednu Litvaniju pod pritiskom vlasti, kao i druge ključne opozicione ličnosti, dok su neki od njih uhapšeni.

Većini nezavisnih medija i grupama za ljudska prava je blokiran rad u Bjelorusiji.

Komentarišući presudu suprugu, Tuhanovska je za Asošiejted pres rekla da "diktator javno uzvraća svojim najjačim protivnicima, oni su potisnuti zbog svoje želje da žive u slobodnoj Bjelorusiji".

"Nećemo stati i nastavićemo borbu sa diktaturom u centru Evrope", dodala je Tihanovska, majka dvoje dece.

Rekla je da nema prava da kaže djeci da neće vidjeti oca 18 godina, jer ni sama ne može da vjeruje u to.

Sergej Tihanovski je već proveo 20 mjeseci iza rešetaka. Njegovo suđenje je bilo zatvoreno za javnost, a advokati su se obavezali ugovorom da ne iznose detalje.

Američka ambasadorka u Bjelorusiji Džuli Fišer rekla je da je "jasno koga se režim najviše plaši".

"SAD će, zajedno sa našim partnerima, nastaviti napore da obezbijedi bezuslovno oslobađanje svih političkih zatvorenika, uključujući Sergeja Tihanovskog i sve koji se suočavaju sa nepravednim pritvorima i osvetničkim presudama", napisala je ona na Tviteru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније