Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

O.Z. [ Mina-business ]

12. 12. 2021. 09:59   >>  10:00 2

ECB SAOPŠTILA

Potpuni redizajn Euro novčanica do 2024.

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je kako će uskoro pristupiti izmjeni dizajna euro novčanica, a cijeli proces trebalo bi da bude gotov do 2024. godine.

Eurozona, tačnije monetarna unija zemalja članica Evropske unije (EU), formirana je 1. januara 1999. godine, a kovanice i novčanice puštene su u promet 2002. godine.

Nakon 20 godina, predsjednica ECB-a Christine Lagarde saopštila je kako je vrijeme da se razmisli o potpunoj promjeni dizajna, prenosi Klix.ba.

"Nakon 20 godina vrijeme je da preispitamo izgled naših novčanica kako bismo ih prilagodili Evropljanima svih uzrasta i porijekla. Oni su opipljiv i vidljiv simbol Evrope, posebno u vremenima krize i još postoji velika potražnja za njima", rekla je Lagarde.

Kako je podsjetila, novčanice eura su trenutno zasnovane na temama koje se tiču "mostova, prozora i kapija" koje simbolizuju Evropu.

Lagarde je navela da će ECB u narednom periodu napraviti fokus grupe kako bi se prikupila mišljenja ljudi širom eurozone o tome kako bi mogle izgledati buduće novčanice.

Savjetodavna grupa, koju će činiti po jedan stručnjak iz svake zemlje članice eurozone, potom će odabrati one predloge koji će ući u uži izbor. Stručnjaci dolaze iz oblasti istorije, prirodnih i društvenih nauka, vizuelne umjetnosti i tehnologije.

Povodom cijelog procesa oglasio se i član Izvršnog odbora ECB-a, Fabio Panetta, koji je rekao kako se redizajnom novčanica planira ostvariti nekoliko ciljeva.

"Želimo da razvijemo novčanice s kojima će se građani EU moći poistovjetiti i za koje će moći reći da ih s ponosom koriste. Proces redizajna novčanica realizovaće se paralelno s našim planom o uvođenju digitalnog eura", naveo je Panetta.

Iako su novčanice eura i ranije pretrpjele određene izmjene, one će prvi put u 20 godina postojanja doživjeti potpuni redizajn.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније