Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ (Slobodna Evropa) ]

10. 12. 2021. 19:40   >>  19:41

ČEŠKA

Zeman odbio kandidata za šefa diplomatije

Češki predsjednik Miloš Zeman izjavio je da je odbio da imenuje ministra spoljnih poslova u novoj Vladi zbog rezervisanosti kandidata prema Izraelu i saradnje sa drugim članicama u centralnoevropskoj Višegradskoj grupi (Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka).  Zeman je saopštio da je spreman da imenuje ostatak kabineta, ali ovo odbijanje postavlja teren za pravnu bitku sa novim premijerom Petrom Fijalom, liderom Građanskih demokrata desnog centra.

Fijala je podržao kandidata za ministra spoljnih poslova Jana Lipavskog iz liberalne Piratske partije, koja je dio koalicije koja je pobijedila na izborima u oktobru.

Zeman, koji po Ustavu nije šef izvršne vlasti ali često vrši pritisak na vladu, istakao je da Lipavskom nedostaju kvalifikacije.

On je naveo da odbacuje "distanciran" stav Lipavskog prema Izraelu i centralnoevropskoj Višegradskoj grupi, čije se članice Poljska i Mađarska spore sa evropskim partnerima oko vladavine prava. Češka je imala jake veze sa Izraelom i Fijalina koalicija se obavezala da će zadržati tu liniju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније