Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ (Slobodna Evropa) ]

05. 12. 2021. 17:31 >> 17:32

ZAPADNE ZEMLJE

Traže istragu o ubistvima i nestancima u Avganistanu

Sjedinjene Američke Države i dio zapadnih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju, izrazile su zabrinutost zbog izvještaja o ubistavima i nestanacima bivših pripadnika avganistanskih snaga bezbjednosti nakon što su talibani preuzeli vlast u avgustu.

U zajedničkom saopštenju, 21 država plus Evropska unija pozvale su se na izvještaje o ubistvima i nestancima koje su dokumentovale međunarodne organizacije Hjuman Rajts Voč i drugi.

"Podvlačimo da ove navodne akcije predstavljaju ozbiljne povrede ljudskih prava i da su u suprotnosti sa najavljenom amnestijom talibana", navodi se u saopštenju. 

Kako se tvrdi, prijavljeni slučajevi moraju biti istraženi brzo i na transparentan način, a odgovorni moraju biti procesuirani. 

U izveštaju koji je Hjuman Rajts Voč objavio 30. novembra, navodi se više od 100 pogubljenja i otmica bivših zvaničnika avganistanske vlade otkad su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova u talibanskoj vladi Sajed Khosti odbacio je optužbe za ubistva iz odmazde, navodeći da nisu predstavljeni nikakvi dokazi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније