Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.L.B. ]

05. 12. 2021. 06:55   >>  06:58

PAPA U GRČKOJ

Papa upozorio na populističke prijetnje

Papa Franja upozorio je danas da "olaki odgovori" na populizam i autoritarizam ugrožavaju demokratiju u Evropi i pozvao na posvećenost promovisanju opšteg dobra, a ne uskih, nacionalističkih interesa.

Papa je u Grčkoj, rodnom mjestu demokratije, u obraćanju političkim i kulturnim liderima, upozorio na prijetnje sa kojim se Evropa suočava.

Rekao je da samo jak multilateralizam može da odgovori na goruća pitanjima današnjice, od zaštite životne sredine do borbe protiv pandemije i siromaštva.

Politici je neophodan multilaterizam kako bi zajedničke potrebe stavila ispred privatnih interesa, rekao je papa Franja i istakao da je danas ne samo u Evropi na djelu odstupanje od demokratije.

Papa, koji je preživio argentinsku populističku Peronovu eru, kao i njenu vojnu diktaturu, često je upozoravao na prijetnju autoritarizma i populizma i na opasnost koju oni predstavljaju za Evropsku uniju i samu demokratiju.

On je podsjetio da je upravo u Grčkoj, prema Aristotelu, čovjek postao svjestan da je "politička životinja" i da je član zajednice sugrađana.

"Ovde je rođena demokratija. Ta kolijevka, hiljadama godina kasnije, trebalo je da postane kuća, velika kuća demokratskih naroda. Govorim o Evropskoj uniji i snu o miru i bratstvu koje ona predstavlja za tolike narode'', rekao je Franja grčkoj predsjednici Katerini Sakelaropulu.

Taj san je u opasnosti usred ekonomskih i drugih potresa zbog pandemije koji mogu izazvati nacionalistička osjećanja i učiniti da autoritarizam izgleda "ubjedljivo, a laki odgovori populizma izgledaju privlačni", rekao je papa.

On je pohvalio "kampanju neophodne vakcinacije" koju promovišu vlade kako bi zaustavile korona virus.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније