Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.V./Rojters ]

25. 11. 2021. 23:51   >>  26. 11. 2021. 00:03

NOVE DEMONSTRACIJE

Ponovo protesti u Sudanu, traže poništenje sporazuma

Hiljade Sudanaca demonstriralo je na ulicama glavnog grada Kartuma i u drugim gradovima u četvrtak, nezadovoljni sporazumom između vojnih vođa i predsjednika Vlade, koji je svrgnut u vojnom udaru prije mjesec dana. Istaknute političke partije i demonstranti su protiv odluke premijera Abdale Hamdoka, koji je u nedjelju, 21. novembra potpisao sporazum sa vojskom, što je u nekim krugovima protumačeno kao izdaja, dok drugi tvrde da se radi o političkom pokriću državnog udara, prenosi Rojters

Demonstranti su takođe tražili pravdu za “mučenike” ubijene u protestima prije mjesec dana.

Uz to, demonstranti su zatvorili glavnu cestu u naselju Sahafa u Kartumu, nosili su državne zastave i skandirali da “Burhan neće vladati”, aludirajući na vojnog lidera Abdel Fataha al-Burhana.

Iako je Burhan pristao da se Hamdok vrati na funkciju premijera, političke stranke i građanske organizacije tvrde da vojska ne bi trebalo da se miješa u politiku.

Prema sporazumu sklopljenom 21. novembra, Hamdok će voditi tehnokratsku vladu tokom perioda tranzicije koji bi trebalo da traje do 2023. godine, a vlast će dijeliti sa oružanim snagama.

Vojska i civilni sektor u Sudanu su ranije imali sličan dogovor, nakon svrgavanja dugogodišnjeg predsjednika Omara al-Bašira 2019. godine, kada su dogovorili podjelu vlasti do idućih izbora. Ipak, vojni udar je prekinuo to partnerstvo.

Drugi ministri u Hamdokovoj vladi su odbacili taj sporazum, zbog nasilnog obračuna sa demonstrantima prošlog mjeseca.

Hamdok je naveo da su vlasti u Sudanu posvećene demokratiji i slobodi izražavanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније