Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Mina ]

22. 11. 2021. 18:43 >> 18:45

ŠALENBERG

EU neće dozvoliti da je Bjelorusija ucjenjuje

Evropska unija (EU) neće dozvoliti da je Bjelorusija ucjenjuje migrantskom krizom na spoljnoj granici ka toj državi, poručio je austrijski kancelar Aleksander Šalenberg, povodom konferencije o budućnosti Bjelorusije koja je održana u Beču.

Šalenberg je na konferenciji za novinare istakao da je otvoren za dijalog, ali samo ukoliko dođe do promjene u ponašanju bjeloruskih vlasti.

“Ako je suditi po javnim izjavama Aleksandra Lukašenka, onda sumnjam da će direktni dijalog voditi ka nečemu”, rekao je Šalenberg.

Kako prenosi Tanjug, liderka bjeloruske opozicije, Svetlana Tihanovska, pozvala je da se ne pregovara sa Lukašenkom.

Tihanovska je kazala da “njega nije moguće prevaspitati“.

Ona je dodala da je bjelorusko civilno društvo ocijenilo da je nedavni telefonski razgovor sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel bio čudan.

“Razumem da razgovori služe samo rešavanju migrantske krize. Ljudi na granici ne treba da umru”, kazala je Tihanovska.

Kako je kazala, razgovori sa Lukašenkom ne znače i priznanje njegove vlasti.

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varheji, kazao je da su u toku razgovori o petom paketu sankcija i da zbog toga ne može reći da li će se na listi naći i bjeloruska avio-kompanija Belavia.

Varheji je kazao da EU podržava bjelorusku opoziciju i obećao da će Bjelorusija ostati na agendi Unije.

Šalenberg je kazao da mu je žao što je malo napretka postignuto u Belorusiji, dodajući da Austrija nije protiv daljih sankcija, ali da jeste protiv toga da sankcije pogađaju građane.

Zbog lokdauna /lockdown/ koji je na snazi u Austriji konferencija o Belorusiji održana je pretežno virtuelno, pa se preko video linka uključila bjeloruska politička aktivistkinja Veronika Cepkalo, kao i vodeći opozicioni lider Pavel Latuško.

Uključili su se i šefovi diplomatije Njemačke, Slovenije, Finske, Poljske, Estonije, Slovačke i izaslanik SAD za Bjelorusiju Džuli Fišer.

Oni su istakli da će Bjelorusija ostati visoko na agendi EU i pozvali su na obustavu nasilja i tlačenja opozicije.

Takođe je poručeno da bjeloruski režim treba da prekine sa hibridnim napadima na EU.

Predstavnici bjeloruske vlade odbili su učešće na konferenciji, a Šalenberg je potvrdio da je sa šefom bjeloruske diplomatije Vladimirom Makejom razgovarao ranije i da je on kritikovao ovaj skup kao neprijateljski korak Beča.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније