Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.V. ]

13. 11. 2021. 23:23   >>  23:27

TRAŽE PROMJENE

Protesti u Sudanu, ima mrtvih

Najmanje pet ljudi je stradalo a nekoliko je ranjeno u subotu, 13. novembra, kada su sudanske bezbjednosne snage ispalile bojevu municiju i suzavac da rastjeraju demonstrante koji protestuju zbog učvršćivanja vojnih vlasti u zemlji. Sukobi su izbili kada su hiljade prodemokratskih demonstranata ponovo izašli na ulice širom Sudana da protestuju zbog vojnog preuzimanja vlasti prošlog mjeseca.

Vojni puč je naišao na međunarodne kritike i masovne ulične proteste u glavnom gradu Kartumu i na drugim mjestima u zemlji.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, bezbjednosne snage su upotrijebile bojevu municiju i suzavac da rastjeraju demonstrante na raznim lokacijama. Najmanje petoro je ubijeno, uključujući dvoje od rana od vatrenog oružja i jedno od suzavca u Kartumu i susjednom gradu Omdurmanu.

Nekoliko demonstranata je povrijeđeno, uključujući i one od ispaljenih metaka. 

Protestni skupovi koje je sazvao prodemokratski pokret organizovani su dva dana pošto je vođa puča general Abdel Fatah Burhan ponovo sebe imenovao na čelo Suverenog savjeta, prelaznog vladajućeg tijela u Sudanu. Taj potez objavljen u četvrtak razljutio je prodemokratski savez u zemlji i naišao na nerazumijevanje SAD i drugih zemalja koje su pozivale generale da vrate civile na vlast.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније