Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

11. 11. 2021. 16:51 >> 16:52

POSLIJE PORAZA NA IZBORIMA

Vlada Andreja Babiša podnijela ostavku

Vlada Andreja Babiša, u skladu sa ishodom parlamentarnih izbora, podnijela je danas ostavku, a upravljaće u ostavci Češkom dok pobjednik izbora, koalicija konzervativaca, demohrišćana i liberala Zajedno sa koalicijom Piratske stranke i nezavisnih gradonačelnika STAN ne formira novi kabinet.

Premijer Babiš podnio je jutros ostavku pismom, pošto je predsjednik Češke Miloš Zeman još od 10. oktobra u bolnici sa komplikacijama zbog hroničnog oštećenja jetre i dužnosti može da obavlja samo djelimično, a posjete su na odjeljenju gdje leži zbog sanitarnih mjera zabranjene.

"Održao sam obećanje da ćemo biti rekorderi u brzini podnošenja ostavke vlade. Poraženi smo na izborima i odlazimo u opoziciju. Radićemo do posljednjeg momenta da ništa ne zapostavimo", rekao je danas Babiš.

Izbori su održani 8. i 9. oktobra, a Zeman je, iz bolnice, povjerio lideru pobjedničke koalicije Zajedno Petru Fijali da vodi pregovore o formiranju vlade dvije koalicije koje imaju zajedno komotnu većinu 108 poslanika od 200 u donjem domu parlamenta.

Pošto je bolesni predsjednik Zeman odustao od svojih predizbornih najava da će bez obzira na volju birača povjeriti mandat da sastavi vladu Babišu, a Zajedno i Pirati i STAN potpisali su koalicioni sporazum u ponedjeljak i odredili okvirno i 18 ministra u vladi uz premijera Fijalu očekuje se da bi Češka ovog puta mogla imati vladu brzo, do Božića.

Zeman koji je skoro mjesec dana proveo na intenzivnoj njezi Centralne vojne bolnice u Pragu, a trenutno leži na Odjeljenju za rehabilitaciju biće u ponedjeljak prebačen na tzv. standardno odjeljenje, gdje će moći da prima posjete zvaničnika i obavlja dio svojih ustavnih dužnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније