Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

03. 11. 2021. 22:49   >>  23:13 2

PENTAGON

Kineske nuklearne snage rastu mnogo brže od predviđenog

Kina povećava svoje nuklearne snage mnogo brže nego što su američki zvaničnici predvidjeli prije samo godinu dana, pokazuje izvještaj Pentagona objavljen danas.

Kina ubrzano jača vojnu snagu sa namjerom da osposobi Peking da dostigne ili prestigne globalnu snagu SAD do sredine vijeka, navodi se u izvještaju.

Broj kineskih nuklearnih bojevih glava mogao bi da poraste na 700 za šest godina, i da pređe 1.000 do 2030.

Pentagon nije naveo koliko bojevih glava Kina ima sada, ali je prije godinu dana navedeno da je taj broj nešto više od 200 i da bi mogao da se udvostruči do kraja decenije.

U poređenju sa tim SAD imaju 3.750 komada nuklearnog oružja i ne planira da taj broj poveća. Do 2003. ukupan broj tog oružja u SAD je bio oko 10.000.

Administracija predsjednika Džoa Bajdena sprovodi sveobuhvatno preispitivanje svoje nuklearne politike, ali ne navodi kako bi na to mogla da utiče zabrinutost oko Kine.

U izvještaju se ne nagovještava otvoren sukob sa Kinom, ali se ukazuje da se jačaju sposobnosti Narodne oslobodilačke vojske Kine, koja je riješena da bude takmac SAD-u u svim domenima ratovanja, u vazduhu, na kopnu, u svemiru i sajber prostoru.

U takvom okruženju američki vojni zvaničnici rekli su da su sve više zabrinuti oko namjera Kine prema statusu Tajvana, ostrva koje ima samoupravu, ali koje Kina smatra svojom teritorijom.

Vojna modernizacija Kine odvija se na širokom frontu, a posebno su uočljiva njeno napredovanje na nuklearnom frontu.

Kina je moguće već uspostavila takozvanu nuklearnu trijadu, kombinaciju raketa za kopno, vazduh i more koje SAD i Rusija imaju već decenijama, navodi se u izvještaju. Svojim kopnenim i pomorskim nuklearnim snagama Kina je dodala balističku raketu lansiranu iz vazduha.

Izvještaj Pentagona zasnovan je na informacijama prikupljenim do kraja decembra 2020. godine, i ne odražava niti pominje prošlu izjavu šefa združenog generalštaba američke vojske generala Marka Milija. Mili je prošlog mjeseca izrazio zabrinutost zbog kineskog testiranja hipersoničnog oružja prošlog ljeta koje je, prema njemu, predstavljalo zabrinjavajuće iznenađenje.

U izjavama neposredno prije današnje objave izvještaja Mili je rekao na bezbjednosnom forumu u Aspenu da su testiranje hipersonične rakete i druga napredovanja Kine dokaz o tome šta je u pitanju za svijet.

"Svjedoci smo jednog od najvećih pomjeranja globalne i geostrateške moći koju je svijet vidio", rekao je Mili.

Kineski predsjednik Si Đinping rekao je da Kina planira da postane globalna vojna sila do 2049.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније