Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

27. 10. 2021. 09:36   >>  09:37

DANAS ROČIŠTE U LONDONU

SAD ponovo traže izručenje Asanža

Dvodnevno ročište na kome će američka vlada ponovo tražiti izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža da mu se sudi za optužbe o špijunaži, počinje danas u Londonu.

U januaru je sudija nižeg suda u Londonu odbacila američki zahtjev za izručenjem Asanža zbog objavljivanja preko Vikiliksa hiljada tajnih vojnih dokumenata prije deset godina.

Sudija Vanesa Barejcer odbila je u januaru izručenje Asanža pozivajući se na zdravstvene razloge i navodeći da bi Asanž mogao da se ubije ukoliko bi bio držan pod teškim američkim zatvorskim uslovima.

Ona je ipak odbacila argumente odbrane da bi se Asanž suočio sa politički motivisanim američkim tužiocima koji bi prenebregli zaštite o slobodi govora, i ocijenila da bi mu američki pravni sistem dao fer suđenje.

Advokatima američkih vlasti dozvoljeno je da ulože žalbu na odluku suda o odbijanju izručenja. Na ranijem ročištu oni su doveli u pitanje psihijatrijske nalaze u tom slučaju uz argument da Asanž nije toliko bolestan da ne može da se uzdrži da se ne ubije.

Očekuje se da će Asanž koji se nalazi u londonskom zatvoru Belmarši, učestvovati na ročištu putem vidio veze, a da će dvoje sudija koji budu slušali žalbu donijeti odluku tek za nekoliko nedjelja.

Čak ni tada neće biti kraj ove priče pošto strana koja gubi može da se žali Vrhovnom sudu Velike Britanije.

Američki tužioci optužili su Asanža u 17 tačaka za špijunažu i jednoj za zloupotrebe kompjutera zbog Vikiliksove objave hiljada procurelih vojnih i diplomatskih dokumenata. Optužbe nose maksimalnu kaznu od 175 godina zatvora.

Tužioci smatraju da je Asanž nezakonito pomogao američkoj vojnoj analitičarki Čelsi Mening da ukrade tajne diplomatske depeše i vojne dokumente koje je Vikiliks kasnije objavio.

Advokati za 50-godišnjeg Asanža kažu da je djelovao kao novinar i da ima prava na zaštitu prema prvom amandmanu američkog Ustava koji se odnosi na slobodu govora, pošto je objavio dokumente koji su otkrili loše djelovanje američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Asanž je u zatvoru od kada je uhapšen u aprilu 2019. godine zbog kršenja uslovne slobode u drugom odvojenom pravnom postupku. Prije toga on je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje je pobjegao 2012. da izbjegne izručenje Švedskoj da bi odgovarao na navode o silovanju i seksualnom napadu.

Švedska je odustala od istraga o seksualnim prestupima u novembru 2019. zbog toga što je toliko vremena prošlo, ali Asanž je ostao u zatvoru. Sudija koja je odbila njegovo izručenje SAD-u u januaru naložila je da mora da ostane u pritvoru dok traje žalbeni postupak SAD.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније