Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J.

27. 10. 2021. 08:53 >> 08:53
1

PRVA U AFRICI

Nigerija uvela digitalnu valutu

Nigerija je postala prva zemlja u Africi koja je uvela digitalnu valutu – eNairu.

Lideri te zemlje tvrde kako će tim potezom proširiti dostupnost bankarskih usluga i dovesti do rasta broja pošiljki novca i jačanja ekonomije za više milijardi USD, prenosi B92.

Tako će se najmnogoljudnija afrička zemlja pridružiti Bahamima, zemlji čija je centralna banka prva uvela digitalnu valutu opšte namjene u oktobru, poznatu kao "pješčani dolar".

Kina trenutno ispituje mogućnost uvođenja kriptovalute, a Švajcarska i Banka Francuske su najavili prvi međunarodni pokušaj te vrste u Evropi.

Ali eksperti i korisnici kriptovaluta u najvećoj privredi kontinenta kažu da je činjenica da tu ima više nedoumica u vezi sa eNairom, kao i velika bojazan u vezi sa konzistentnošću pravila Centralne banke Nigerije (CBN) – što znači da je pred vladom mukotrpan put do uspjeha eNaire.

Guverner CBN Godvin Emefijele rekao je da postoji veliko interesovanje i obrabrujuća reakcija u vezi sa kriptovalutom, dodajući da su se već 33 banke, dvije hiljade korisnika i 120 trgovaca uspješno registrovali na platformi, koja je dostupna kao aplikacija i za epl i za android.

"Finansijskim institucijama biće izdato eNaira u vrijednosti od oko 200 miliona naira odnosno 487,3 miliona USD, nacionalne valute, prema kojoj će se održavati određeni paritet", rekao je Emefijele.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније