Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina biznis ]

25. 10. 2021. 22:09 >> 22:20

PAD INDEKSA

Poslovna klima u Njemačkoj na najnižem nivou

Poslovna klima u Njemačkoj u oktobru se pogoršala četvrti mjesec zaredom, jer uska grla u snabdijevanju i proizvodnji i nagli rast cijena energenata i broja slučajeva koronavirusa koče oporavak najveće evropske privrede.

Indeks poslovne klime, koji mjesečno objavljuje njemački ekonomski institut Ifo, u oktobru je smanjen na 97,7 bodova, s revidiranih 98,9 u septembru, prenosi Hina.

Pokazatelj poslovne klime se tako našao na najnižoj vrijednosti od aprila ove godine.

"Problemi u vezi sa snabdijevanjem zadaju glavobolje firmama", kazao je predsjednik Ifo-a Clemens Fuest, dodajući kako je iskorišćenost proizvodnih kapaciteta u padu.

Ekonomista Ifo-a, Klaus Wohlrabe, rekao je da polovina svih industrijskih kompanija planira da poveća cijene zbog stalnih problema s snabdijevanjem, što je rekordno visok procenat u istraživanju.

"Uska grla u proizvodnji intermedijarnih roba i sirovina prelivaju se u druge sektore ekonomije, poput maloprodaje, što znači da neće svi božićni pokloni biti dostupni za pravovremenu isporuku", dodao je Wohlrabe.

Problemi u vezi sa snabdijevanjem, prema njegovim riječima, usporiće rast njemačke privrede na približno 0,5 odsto u četvrtom tromjesečju.

Odvojeno, njemačka centralna banka, Bundesbank, danas je u svom mjesečnom izvještaju objavila je da će ekonomski rast vjerovatno naglo usporiti u četvrtom tromjesečju.

Banka procjenjuje da će u cijeloj godini sada vjerojatno biti "značajno" slabiji od projektovanih 3,7 odsto u junu.

Što se Vlade tiče, ona će u srijedu vjerovatno smanjiti prognozu ekonomskog rasta u ovoj godini, nakon što su vodeći njemački instituti u prošloj sedmici smanjili zajedničku prognozu rasta na 2,4 odsto, s ranije prognoziranih 3,7 odsto.

Za narednu godinu instituti predviđaju rast od 4,8 odsto.

Krajem sedmice će i Destatis objaviti prvu procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju.

"Kriza uzrokovana koronavirusom pretvorila se u krizu s nestašicama", rekao je ekonomist VP banke Thomas Gitzel.

Prema njegovim riječima, pored problema u vezi sa snabdijevanjem, rast cijena gasa i energije otežava ekonomski oporavak.

Neki analitičari upozorili su i na rast broja slučajeva koronavirusne zaraze u Njemačkoj, što bi moglo dovesti do ponovnih ograničenja u maloprodaji, radu barova i restorana tokom zimskih mjeseci.

Ekonomista Commerzbanka, Joerg Kraemer, kazao je da kompanije očekuju da političari odgovore novim ograničenjima na najnoviji rast zaraze koronavirusom.

"Pored toga, trenutni talas širenja koronavirusa dovodi do zatvaranja tvornica, posebno u Aziji, što će pogoršati nestašicu materijala u Njemačkoj", dodao je Kraemer.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније