Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Klix.ba [ B.B. ]

06. 10. 2021. 23:27 >> 23:28
1

MEDICINSKO DOSTIGNUĆE

Odobrena prva vakcina protiv malarije

Djeca u Africi će biti vakcinisana protiv malarije, a ovo predstavlja istorijski trenutak u borbi protiv ove smrtonosne bolesti.

Od malarije uglavnom umiru bebe i djeca. Ova vakcina, koja je napokon napravljena nakon vijeka pokušavanja, jedna je od najvećih dostignuća medicine. Vakcina - nazvana RTS,S - pokazala se efikasnom prije šest godina.

Sada, nakon uspjeha pilot programa imunizacije u Gani, Keniji i Malaviju, iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) naveli su da bi vakcinu trebalo početi primjenjivati u podsaharskoj Africi. Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO-a, rekao je da je ovo istorijski trenutak.

"Dugo očekivana vakcina protiv malarije za djecu i bebe je ogroman napredak u nauci i zaštiti zdravlja najmlađih i kontroli bolesti. Vakcina bi mogla spasiti desetine hiljada života svake godine", kazao je.

Malarija je zapravo parazit koji napada i uništava krvna zrnca kako bi se razmnožio, a prenosi se ujedom komaraca koji sišu krv.

Ljekovi protiv parazita u organizmu, mrežice za krevete za sprečavanje ugriza i insekticidi za ubijanje komaraca su donekle pomogli u smanjenju malarije.

Međutim, još uvijek postoji oko 230 miliona slučajeva obolijevanja i 400 hiljada smrtnih slučajeva godišnje, a čak 95 odsto strahovitog danka malarije prisutno je u Africi. Na ovom kontinentu je od ove bolesti u 2019. godini preminulo više od 260 hiljada djece.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније