Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

06. 10. 2021. 21:13 >> 21:22

NJEMAČKA

Sjutra razgovori o koaliciji SPD, zelenih i liberala

Socijaldemokrate, zeleni i liberali u Njemačkoj počinju sjutra preliminarne razgovore u pokušaju da formiraju koaliciju bez presedana i bez konzervativaca odlazeće kancelarke Angele Merkel, čak i ako njihov lider i dalje ne priznaje da je poražen.

Deset dana poslije parlamentarnih izbora na kojima je najviše glasova osvojila Socijaldemokratska partija (SPD), pregovori iza zatvorenih vrata se ubrzavaju u Njemačkoj.

Ekolozi ili zeleni, koji su na izborima zauzeli treće mjesto, saopštili su da su spremni na razgovore sa SPD i liberalima (FDP).

FDP je predložio da sjutra bude održan sastanak sa predstavnicima ekologa i socijaldemokrata.

SPD je prihvatio sastanak, a njen lider Olaf Šolc bi u slučaju formiranja koalicije bio novi njemački kancelar i ta stranka bi ponovo bila na čelu vlade, prvi put poslije odlaska Gerharda Šredera sa funkcije 2005.

S druge strane, konzervativci predvođeni Arminom Lašetom, koji su osvojili nešto manje glasova od SDP-a na parlamentarnim izborima, nijesu odustali od pokušaja formiranja koalicije i zadržavanja mjesta kancelara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније