Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

N1, Klix.ba [ B.B. ]

21. 09. 2021. 18:34 >> 18:35
1

BAJDEN U UN

SAD ne želi novi hladni rat

Američki predsjednik Džozef Bajden poručio je da ne želi da se američka vojna moć koristi kao odgovor na svaki problem u svijetu.

"Američka vojna moć trebalo bi da bude naše posljednje sredstvo, a ne da se koristi kao odgovor na svaki problem koji vidimo u svijetu“, kazao je Bajden u obraćanju na 76. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Istakao je da Sjedinjene Američke Države i partneri moraju da rade zajedno kao nikada prije zbog prijetnji bezbjednosti, prosperitetu i slobodama.

Kao jedan od primjera pozitivnog globalnog djelovanja naveo je to da SAD ulažu 10 milijardi dolara u globalnu borbu protiv gladi, a najavio je i napore za mobilizaciju 100 milijardi dolara za podršku klimatskim akcijama u zemljama u razvoju.

"Umjesto da se nastavimo boriti u ratovima iz prošlosti, usredsredimo se na usmjeravanje naših resursa u izazove koji drže ključeve naše kolektivne budućnosti. A to su: Okončanje ove pandemije, rješavanje klimatske krize, upravljanje promjenama u globalnoj dinamici moći, oblikovanje svjetskih pravila o vitalnim pitanjima poput trgovine, cyber-a i tehnologija u nastajanju, te suočavanje s prijetnjom terorizma", rekao je Bajden globalnim liderima.

Dodao je da SAD ne žele nevolje i neki novi hladni rat.

"Ne želimo novi hladni rat ili svijet podijeljen na rigidne blokove. Još jednom ponavljam, ne težimo tome“, rekao je američki predsjednik.

Naglasio je da će održati obećanje da Iran ne posjeduje nuklearno oružje i dodao da će nastaviti diplomatske napore za povratak nuklearnom sporazumu.

Dotakao se i izraelsko-palestinskog pitanja, te rekao da podržava dvodržavno rješenje, kazavši da je to "najbolji način“ da se osigura "budućnost Izraela kao jevrejske demokratske države“ i održiva i suverena palestinska država.

Bajden je na kraju pozvao svjetske lidere da grade bolju budućnost.

"Vi i ja, imamo volju i kapacitet da to bolje uradimo“, rekao je Bajden u obraćanju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније