Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ B.B. ]

10. 09. 2021. 23:46   >>  23:47 2

GODIŠNJICA NAPADA 9/11

Borel: EU će zajedno sa SAD nastaviti borbu protiv terorizma

Visoki predstavnik EU Žozep Borel danas je povodom 20. godišnjice napada 11. septembra 2001, "najsmrtonosnijeg napada u istoriji SAD" rekao da saosjeća sa američkim narodom i poručio da će EU nastaviti da radi zajedno sa SAD i svim svojim partnerima u borbi protiv terorizma gdje god se on nalazio.

Napad 11. septembra 2001. bio je nasmrtonosniji napad u istoriji SAD u kome je ubijeno 2.996 ljudi, a povrijeđeno više od 6.000 kada su oteti avioni udarili u Svjetski trgovinski centar i Pentagon, navodi Borel u saopštenju koje je prenijela Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Rekao je da žrtve terorizma nijesu zaboravljene i ukazao da su terororistički napadi, "napadi protiv svih nas".

"Napad 11. septembra predstavio je preokret u istoriji. On je u osnovi izmijenio globalnu političku agendu - NATO se prvi put od svog postojanja pozvao na član pet, koji dopušta članicama da odgovore zajedno u samoodbrani, i pokrenuo je rat protiv Avganistana", rekao je Borel.

Visoki predstavnik EU je ukazao da su i poslije 20 godina terorističke grupe kao što je Al Kaida i Islamska država, kako je on zove Daeš po arapskoj skraćenici, i dalje aktivne u mnogim djelovima svijeta kao što su Sahel, Bliski istok i Avganistan.

"Pokušavajući da destabilizuju zemlje uopšte, oni se posebno usmjeravaju na krhka društva, ali takođe na naše zapadne demokratije i naše vrijednosti. Podsjećaju nas da je terorizam prijetnja sa kojom živimo svaki dan", rekao je Borel.

"Sada, kao i tada, odlučni smo da se borimo protiv terorizma u svim njegovim oblicima, bilo gdje. Sa divljenjem, poniznošću i zahvalnošću gledamo na one koji rizikuju svoje živote da nas zaštite od te prijetnje i na one koji odgovaraju poslije tih napada", dodao je Borel.

Rekao je da nema brzog odgovora na terorizam i da se ne može na nasilni ekstremizam odgovoriti samo vojnom moći, da se time ne osvajaju srca i misli.

EU je, kako je dodao, zato prihvatila integrisan pristup, gdje se osvrće na korene nasilnog ekstremizma, prekida izvore finansiranja terorista i suzbija terorističke sadržaje onlajn.

U svim naporima EU se posvećuje tome da štiti nedužne živote, svoje građane i svoje vrijednosti kao i da podržava ljudska prava i međunarodno pravo.

Borel je ukazao da nedavni događaji u Avganistanu primoravaju EU da preispita svoj pristup, da radi sa svojim strateškim partnerima kao što su SAD i kroz multilateralne napore, uključujući Ujedinjene nacije, Globalnu koaliciju za borbu protiv Daeša i Globalni forum za borbu protiv terorizma (GCTF).

"Ovog dana ne treba da zaboravimo da je jedini put naprijed da budemo ujedinjeni i čvrsti protiv svih koji pokušavaju da oštete i podijele naša društva. EU će nastaviti da radi zajedno sa SAD-om i svim svojim partnerima da ovaj svijet napravi bezbjednijim mjestom", zaključio je Borel.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније