Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

08. 09. 2021. 23:35 >> 23:34

BLINKEN

"Talibani moraju da zasluže legitimitet"

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je danas talibanima da će nova privremena vlada koju su postavili morati da zaradi "svaki legitimitet, svaku podršku".

Blinken je to rekao poslije susreta sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj.

Blinken i Mas su u Ramštajnu zajedno bili domaćini virtuelnog sastanka ministara 20 zemalja, NATO i Evropske unije o krizi u Avganistanu.

Blinken je rekao da će odnos prema vladi i talibanima zavisti od njihovih postupaka.

Talibani su juče saopštili sastav nove vlade, a ministarske pozicije dobile su ličnosti koje su se u proteklih 20 godina isticale u borbi protiv SAD i njihovih saveznika.

Mas je ranije danas, prije susreta sa Blinkenom izjavio da "najava prelazne vlade bez učestvovanja drugih grupa i jučerašnje nasilje nad ženama demonstrantima i novinarima u Kabul ne ulivaju optimizam".

Talibani su se vratili na vlast 20 godna pošto ih je koalicija predvođena SAD-om svrgnula. Međunarodna zajednica od njih očekuje neku promjenu u vladavini u odnosu na prije 20 godina, a oni su se obavezali da će poštovati prava žena, čega nije bilo kada su prethodno bili na vlasti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније