Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

03. 09. 2021. 10:48   >>  10:49

SAD

Najmanje 41 osoba stradala u Njujorku

Najmanje 41 osoba stradala je u jakim kišama i poplavama izazvanim prolaskom oluje Ida u Njujorku i okolnim državama na sjeveroistoku SAD.

U Njujorku, ekonomskom i kulturnom centru zemlje, policija je zabilježila najmanje 12 mrtvih od kojih se 11 vjerovatno udavilo u suterenima zgrada, u kvartovima Menheten, Bruklin i Kvins.

Nastradale osobe bile su starosti između dve i 86 godina, a vatrogasci su spasili stotine stanovnika pogođenih zgrada.

Tri osobe su se udavile u vodi dok su pokušale da izađu iz kola u luksuznom kraju Vestšester, sjeverno od Menhetna, rekao je zvaničnik iz te oblasti.

Najteži bilans je za američku državu Nju Džersi, koja je naspram Njujorka, gdje je najmanje 23 osobe izgubilo život kao posljedica oluje, rekao je guverner Fil Marfi.

Najveći broj žrtava je zbog bujica bilo zarobljeno u svojim vozilima i vjerovatno su se udavili, dodao je on.

U Filadelfiji, u saveznoj državi Pensilvaniji, takođe na istoku zemlje, tri osobe su stradale, javile su vlasti.

Ulice i avenije brzo su se pretvorile u rijeke, u kvartovima Bruklin i Kvins, kao i u okrugu Veščester sjeverno od Njujorka. U Vesčesteru, koji je na obali mora, desetine vozila juče su bila i dalje potpoljena do krovova, a podrumi lijepih tradicionalnih kuća na istočnoj obali preplavljeni su blatnjavom vodom koja doseže i do 60 centimetara na pojedinim mjestima.

Veliki metro sistem u Njujorku delimično je proradio juče poslije poplava u više stanica.

Američka meteorološka služba registrovala je apsolutni rekord od 80 milimetara kiše na sat u Central parku u Njujorku.

Tokom noći nova guvernerka države Njujork Ketz Kočul proglasila je vanredno stanje zbog velikih poplava u svim okruzima na obali u gradu, što pogađa oko 20 miliona stanovnika.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio, čiji grad se jedva oporavlja od pandemije korona virusa, izazio je žaljenje zbog "istorijskog meteorološkog dogadjaja".

Uragan Ida, koji je oslabio na posttropski ciklon nastavlja put ka sjeveru i iznad Nove Engleske.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније