Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

24. 08. 2021. 22:32 >> 22:41

PSIHOTROPNA BILJKA

Tajland povukao kratom sa spiska zabranjenih droga

Tajlandske vlasti danas skinule su sa spiska zabranjenih droga kratom, psihotropnu biljku porijeklom iz jugoistočne Azije koja se dugo koristila u tradicionalnoj medicini.

Građanima je sada "dozvoljeno da konzumiraju i prodaju kratom", saopštila je tajlandska vlada i dodala da će biti povučene optužbe za posjedovanje kratoma i da će oko 1.000 optuženih biti oslobođeno.

Listovi kratoma, čiji je naučni naziv na latinskom Mitragyna speciosa, vjekovima se konzumiraju u jugoistočnoj Aziji zbog stimulativnih efekata i protiv bolova.

Kratom je na spisku zabranjenih droga bio od 1943. godine.

Francuska je zabranila kupovinu i posjedovanje kratoma od 2020. godine. Tamošnja nacionalna agencija za bezbjednost ljekova istakla je rizike "zavisnosti, anoreksije, gubitka težine, psihotičnih epizoda i hepatitisa".

Prema podacima ureda UN za drogu i kriminal, kratom je prisutan u oko 30 zemalja. U SAD i Kanadi se koristi kao infuzija ili u prahu, a promoteri katroma smatraju da je dobra zamjena za opijate i neke anksiolitike.

U Tajlandu je zakon o borbi protiv droga i dalje veoma strog. Za posjedovanje nekoliko grama amfetamina predviđene su zatvorske kazne od nekoliko godina. Većina zatvorenika u Tajlandu izdržava dugogodišnje kazne upravo zbog droge.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније