Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

04. 08. 2021. 10:50 >> 10:51

JOŠ BEZ ODGOVORNIH

Godina od eksplozije u bejrutskoj luci

Liban danas obilježava godinu dana od razorne eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo najmanje 214 ljudi, a na hiljade ih je ranjeno.

Godišnjica će biti obilježena usred ekonomske i finansijske krize bez presedana i političkog zastoja jer ta zemlja godinu dana nema funkcionalnu vladu.

Porodice žrtava su najavile da će se održati komemoraciju uz molitve na razrušenom mestu eksplozije, a očekuju se i masovni protesti.

Veliki metalni čekić ispod koga piše "Djelovati za pravdu" postavljen je na zid naspram luke sa silosima za žito, a pored je ispisana poruka "Moja je vlada to učinila".

Zastave su spuštene na pola koplja na vladinim institucijama i ambasadama, a banke, kompanije, pa čak i medicinske laboratorije i centri za vakcinaciju protiv kovida-19 su zatvoreni.

U Bejrutu se 4. avgusta 2020. dogodila jedna od najvećih nenuklearnih eksplozija u istoriji.

Eksplodiralo je 3.000 tona amonijum nitrata, što je izazvalo potrese širom zemlje.

Eksplozija se čula čak na Kipru udaljenom preko 200 kilometara.

Godinu dana kasnije istraga nije odgovorila na pitanje ko je naredio isporuku visoko eksplozivnih hemikalija i zašto su zvaničnci ignorisali upozorenja na opasnost da su one nepropisno godinama skladištene u luci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније