Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

28. 07. 2021. 19:00 >> 19:01
1

BIJELA KUĆA

Bajden nominovao Gitenstejna za ambasadora u EU

Predsjednik SAD Džozef Bajden nominovao je Marka Gitenstejna za novog američkog ambasadora u Evropskoj uniji, saopštila je Bijela kuća.

Gitenstejn (74), viši savjetnik u međunarodnoj advokatskoj kancelariji Mejer Braun, bio je ambasador SAD u Rumuniji, u administraciji Baraka Obame.

"Kao ambasador, fokusirao se na borbu protiv korupcije i očuvanje demokratskih institucija, pitanjima na kojima je nastavio da radi kao advokat i u nevladinim organizacijama", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Tokom njegovog mandata potpisan je sporazum Vašingtona i Bukurešta o odbrani od balističkih raketa.

Tokom protekle decenije uglavnom je radio na projektima u centraloj i istočnoj Evropi.

Predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozdravio je nominaciju Gitenstejna za ambasadora.

"Pred nama je velika transatlantska i globalna agenda. Potrebno je da svi zajedno radimo i radujem se saradnji s njim kada bude potvrđeno", napisao je Mišel na Tviteru.

Bajdenov izbor za novog ambasadora u EU mora da potvrdi Senat.

Gitenstejn je bio član tanzicionog tima kada je Bajden izabran za predsjednika i kopredsjedavajući tranzicionog tima kada je izabran za potpredsjednika 2008. godine, saopštila je Bijela kuća.

U američkom Senatu bio je 17 godina na raznim pozicijama, uključujući savjetnika za Obavještajni odbor i Odbor za pravosuđe.

Gitenstejn je Jevrejin rumunskog porijekla. Njegovi preci su emigrirali u SAD iz rumunskog grada Botošani krajem 19. vijeka.

Predsjednik Rumunije mu je 2012. dodijelio nacionalni orden Zvijezda Rumunije, najviše civilno odlikovanje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније