Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta ]

27. 07. 2021. 07:15   >>  07:16 1

DO KRAJA GODINE

Bajden najavio završetak misije u Iraku

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da će američka borbena misija u Iraku biti završena do kraja ove godine, što se više tumači kao odraz stanja na terenu nego kao posljedica promjene američke politike.


Čak i prije no što je Bajden stupio na dužnost, glavni fokus SAD bio je pružanje pomoći iračkim snagama, a ne ratovanje u njihovo ime. Bajden nije rekao da li planira da u međuvremenu smanji broj vojnika u Iraku gdje ih je sada oko 2.500.

Bajden je ranije odlučio da se SAD u potpunosti povuku iz Avganistana poslije skoro 20 godina od kada su SAD pokrenule rat kao odgovor na terorističke napade 11. septembra 2001. godine u SAD.

Ratovi u Avganistanu i Iraku uveliko su opteretili američku vojsku i spriječili je da posveti više pažnje jačanju Kine koju administracija Bajdena naziva "najvećim dugoročnim bezbjednosnim izazovom".

Godinama su američke trupe imale pomoćne uloge u Iraku i susjednoj Siriji, odakle je potekla grupa Islamska država koja je prešla granicu 2014. godine i zauzela velike djelove iračke teritorije, što je navelo SAD da tada vrate snage u Irak.

Govoreći novinarima tokom saastanka sa iračkim premijerom Mustafom al-Kadimijem, Bajden je rekao da je njegova administracija i dalje posvećena partnerstvu sa Irakom što je sve složenije jer u toj zemlji djeluju i iračke milicije koje podržava Iran. Te milicije žele da svi američki vojnici odmah odu iz Iraka i povremeno napadaju njihove baze.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније