Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

08. 07. 2021. 22:59 >> 23:00

DŽONSON

Većina britanskih trupa napustila Avganistan

Premijer Boris Džonson potvrdio je danas da je većina britanskih vojnika napustila Avganistan, skoro 20 godina nakon što su Velika Britanija i druge zapadne zemlje poslale trupe u zemlju da se uključe u, kako su naveli, "rat protiv terorizma".

Džonson je naglasio da se značajno smanjila prijetnja Al-Kaide za Veliku Britaniju, ali je izbjegao odgovor na pitanja da li ishitreno povlačenje britanske vojske i njenih NATO saveznika rizikuje da poništi rezultate skoro dvodecenijskih napora i porepusti Avganistan talibanima, koji su brzo napredovali u sjevernim djelovima zemlje.

Premijer je odbio da navede detalje o povlačenju trupa, pozivajući se na bezbjednosne razloge, ali je rekao da se "svi britanski vojnici koji su bili u NATO misiji u Avganistanu sada vraćaju kući" i dodao da je većina već otišla.

Posljednjih nedjelja povukla se i većina američke i evropske vojske.

"Moramo da budemo realni u pogledu svojih mogućnosti sami da utičemo na tok događaja. Biće potrebni zajednički napori mnogih država, uključujući susjede Avganistana, da pomognu narodu da izgradi svoju budućnost. Ali prijetnja koja nas je dovela u Avganistan u velikoj mjeri je umanjena hrabrošću i žrtvom oružanih snaga Britanije i mnogih drugih zemalja", kazao je Džonson.

Naglasio je da je Britanija i dalje posvećena pomoći u postizanju mirovnog rješenja u Avganistanu diplomatskim putem.

"Ne odlazimo. Ostaje naša ambasada u Kabulu i nastavićemo da radimo sa našim prijateljima i saveznicima, posebno sa vladom Pakistana, pokušavajući da postignemo dogovor", rekao je Džonson.

Britanija će nastaviti da finansira obrazovanje, posebno školovanje djevojaka, u Avganistanu, rekao je on. Takođe će podržati avganistansku vladu sa više od 100 miliona funti razvojne pomoći ove godine, kao i 58 miliona funti za avganistanske snage bezbjednosti.

Ukupno je 150.000 britanskih vojnika bilo angažovano u Avganistanu tokom proteklih 20 godina, a 457 ih je poginulo - što je veća stopa smrtnosti u odnosu na britansko učešće u Iraku.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније