Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

30. 06. 2021. 11:21 >> 11:22

ZAVRŠILI MISIJU

Italija vratila posljednje vojnike iz Avganistana

Italija, jedna od najangažovanijih zapadnih sila u Avganistanu, objavila je danas da je vratila svoje posljednje vojnike iz te zemlje u okviru ubrzanog povlačenja kontingenata NATO.

"Sinoć se zvanično završila italijanska misija u Avganistanu", naveo je ministar odbrane Lorenco Gerini u saopštenju.

On je dodao da se time ne završava angažovanje međunarodne zajednice u Avganistanu, na čelu sa Italijom. Rekao je da će to angažovanje biti u drugim formama, od jačanja saradnje u razvoju do podrške avganistanskim državnim institucijama.

Prema ministarstvu 723 italijaska vojnika ranjena su, a 53 su izgubila život od ukupno 50.000 koliko ih je bilo raspoređeno u Avganistanu posljednjih 20 godina.

Italija je sa SAD, Turskom, Velikom Britanijom i Njemačkom najviše angažovana u misiju "Odlučna podrška" (Resolute Support) u Avganistanu.

Te zemlje obezbijedile su 6.000 od 9.592 vojnika iz 36 zemalja NATO, i partnerskih zemalja, angažovanih u toj operaciji.

"Odlučna podrška" je bila misija namijenjena za obuku avganistanskih snaga da bi bile u stanju da osiguraju bezbjednost u toj zemlji poslije odlaska stranih vojnika.

Poslije 20 godina prisustva NATO je 29. aprila objavio početak povlačenja svojih vojnika što otvara period velike neizvjesnosti za Avganistan, gdje i dalje vlada nasilje.

Drugi manji vojni kontingenti, iz Španije, Estonije i Danske i drugih država, već su napustili Avganistan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније