Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 02. 2013. 22:27   >>  22:22

KRAJ KAMPANJE

Italijanski političari održali završne mitinge pred izbore

Lideri vodećih italijanskih partija danas su mitinzima završili kampanju za prijevremene parlamentarne izbore, zakazane za nedelju i ponedeljak.

Današnji dan je protekao u znaku završnih skupova održanih u Rimu, Napulju i Firenci, kao i u TV duelima, prenose italijanski mediji.

Najnovije ankete predviđaju pobjedu lijevog centra Pjer Luiđi Bersanija sa 34 odsto glasova, a slijedi ga koalicija desnice sa Silvijom Berluskonijem na čelu - sa oko 30 odsto. Bepe Grilo i njegov pokret Pet zvezdica bi, prema anketama, dobili oko 17 procenata, a koalicija centra okupljena oko Marija Montija između 10 i 12 odsto.

U jednom od poslednjih TV intervjua pred početak predizborne tišine, Bersani je izjavio da je "veoma, veoma uvjeren u pobjedu". Ishod izbora je, međutim, neizvjestan i pitanje je da li će Bersani moći da formira stabilnu koaliciju u oba doma parlamenta.

Odlazeći premijer Mario Monti održao je završni miting u Firenci, optuživši ljevicu da je zarobljenik svoje ideologije i osudivši Berluskonija zbog vulgarnosti prema ženama.

Desetine hiljada ljudi okupile su se na završnom skupu Bepe Grila i njegovog pokreta Pet zvjezdica u Rimu.

Učesnici skupa i Grilove pristalice, komičara koji je postao političar, nosili su transparente "Otjerajmo ih", misleći pri tom na političare koji se spore između sebe.

Berluskoni (76) se nije pojavio na završnom skupu u Napulju zbog problema sa okom, već se obratio pristalicama putem video poruke. Medijski magnat Berluskoni pokušava da se vrati na političku scenu i osvoji četvrti mandat kao premijer.

Italijanska javnost je ogorčena zbog rekordne nezaposlenosti, posebno mladih, kao i zbog povećanja poreza, ekonomskih teškoća i korupcije na najvišim nivoima. Birališta će u nedelju biti otvorena od 8 do 20, a u ponedeljak od 7 do 13 časova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније