Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

19. 06. 2021. 11:11   >>  11:23

HONGKONG

Glavni urednik i direktor ostaju u pritvoru

Glavni urednik i izvršni direktor hongkonškog lista Epl Dejli, koji su uhapšeni zbog kršenja zakona o nacionalnoj bezbjednosti, ostaće u pritvoru jer je danas sud odbio zahtjev za puštanje na slobodu uz kauciju.

Rijan Lou, koji je glavni urednik, i Čeung Kim-hung terete se za postojanje "dosluha sa nekom stranom zemljom ili sa spoljnim elementima u cilju ugrožavanja nacionalne bezbjednosti", dok veliki dio javnosti optužbu vidi kao napad na slobodu štampe u poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

Glavni sudija Prekršajnog suda Viktor So rekao je da nema dovoljno dokaza da bi se vjerovalo da neće ponoviti djelo i ugroziti nacionalnu bezbjednost. Sljedeće ročište zakazao je za 13. avgust.

Još dvojica urednika i jedan izvršni direktor koji su uhapšeni u četvrtak pušteni su kasno sinoć uz kauciju.

Prodemokratski list Epl Dejli podržao je masovne proteste u Hongkongu 2019. godine i kritikovao usvajanje zakona o nacionalnoj bezbjednosti prošle godine.

Zakon o nacionalnoj bezbednosti u kojem se navodi da samo "patriote" mogu da vladaju u Hongkongu, predviđa i doživotnu kaznu, a odnosi se na krivična djela vezana za secesiju, subverziju, terorizam, ali zbog nekih neodređenih formulacija, vlasti ga koriste i za kažnjavanje disidenata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније