Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

18. 06. 2021. 19:43 >> 19:44

JOŠ PET GODINA

Gutereš izabran za drugi mandat na mjestu šefa UN

Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) izabrala je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za drugi petogodišnji mandat, javile su agencije.

Gutreš će biti vodeći svjetski diplomata još pet godina, počev od 1. januara.

Petnaest članova Savjeta bezbjednosti usvojilo je ranije ovog mjeseca kratku rezoluciju aklamacijom i odobrilo saopštenje kojim je podržao Gutereša - jedinog kandidata. Njegov reizbor za šefa UN danas je potvrđen glasanjem Generalne skupštine.

Gutereš je tada rekao da je odluka Savjeta bezbjednosti velika čast i da bi "bio duboko zahvalan kada bi mi Generalna skupština povjerila odgovornosti i tokom drugog mandata".

Bivšeg portugalskog premijera i šefa agencije UN za izbjeglice (UNHCR), Generalna skupština je izabrala na dužnosti generalnog sekretara UN, u trci za taj položaj u oktobru 2016, u kojoj je u početku bilo 13 kandidata - sedam žena i šest muškaraca.

Gutereš je naslijedio Ban Ki-muna, a na dužnost je stupio 1. januara 2017.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније