Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

05. 06. 2021. 23:10 >> 23:09

TIMOVI VRŠE INSPEKCIJU

Erdogan obećao da će spasiti Mramorno more od sluzi

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan obećao je danas da će spasiti Mramorno more poslije pojave takozvanih "morskih slina", ogranskog sluzavog sloja na površini vode koji zabrinjava biologe i ekologe.

Ogromna masa morske sluzi, guste supstance sastavljene od jedinjenja iz morskih organizama, raširila se u Mramornom moru, ali i u Crnom i Egejskom.

Morska sluz je ove godine u Turskoj dostigla nivo bez presedana i vidljiva je iznad vode.

Erdogan je rekao da je pojava "morskih slina" posljedica bacanja otpada u more i klimatskih promjena i dodao da je naložio Ministarstvu životne sredine i urbanizacije da radi na rješavanju problema sa nadležnim institucijama, opštinama i univerzitetima.

Naveo je da timovi stručnjaka vrše inspekciju postrojenja za otpadne vode i čvrsti otpad, sa drugim potencijalnim izvorima zagađenja.

"Spasićemo naša mora od ove sluzne nesreće. Moramo preduzeti ovaj korak bez odlaganja", kazao je Erdogan.

Na obali Mramornog mora nalazi se Istanbul, najveći turski grad sa 16 miliona stanovnika i brojnim fabrikama.

Stručnjaci navode da turska mora guši otpad koji bacaju ljudi i industrijsko zagađenje i dodaju da problemu doprinosi rast temperature vode usljed klimatskih promena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније