Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

02. 06. 2021. 22:57 >> 22:58

OSTALI U BLIZINI UKRAJINE

Zelenski: Moskva povukla samo djelić trupa

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas da je Rusija zadržala veliki broj vojnika u blizini ukrajinske granice.

Ona je, na sastanku sa grupom američkih senatora, optužio Moskvu da je povukla samo djelić snaga koje je koncentrisala u blizini granice sa Ukrajinom u aprilu, što je izazvalo zabrinutost Zapada i Ukrajine.

Do gomilanja ruskih snaga je došlo usred konstantnog kršenja prekida vatre u sukobu ukrajinskih snaga i pobunjenika na istoku Ukrajine koje podržava Rusija.

Ruska vojska je saopštila da je povukla svoje trupe poslije završetka vojnih vježbi krajem aprilam ali je naredila vojsci da ostavi oružje na jugozapadu Rusije u blizini Ukrajine za još jednu veliku vojnu vježbu zakazanu za septembar.

Zelenski tvrdi da je Rusija do sada povukla samo djelić od više od 100.000 vojnika za koje su ukrajinski zvaničnici rekli da su bili raspoređeni u blizini granice ranije ovog proljeća.

"Povukli su samo oko 10.000 vojnika", rekao je danas Zelenski na sastanku sa tri američka senatora u Kijevu. On je istakao da je povlačenje ruskih snaga samo deklarativno.

Demokrata Džejn Šenon iz Nju Hempšira, član Odbora za spoljne odnose Senata, republikanac Rob Portman iz Ohaja i demokrata iz Konektikata Kris Marfi istakli su snažnu podršku Ukrajini.

Posjeta senatora obe stranke šalje jasnu poruku da su Sjedinjene Američke Države posvećene obnovi transatlantskih odnosa i ponovnom uspostavljanju američkog globalnog liderstva u promociji demokratskih vrijednosti, naveli su senatori u zajedničkom saopštenju.

General-major Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane, rekao je danas da će ruska vojska pomno nadgledati zajedničku vježbu NATO i Ukrajine koja bi trebalo da bude održana u junu i julu.

On je ocijenio da će vježba poslužiti kao pokriće za snabdijevanje Ukrajine oružjem i municijom i upozorio da će ruska vojska pratiti vježbe i da će "odgovoriti u skladu sa razvojem situacije kako bi osigurala vojnu bezbjednost Rusije".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније