Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ klix ]

02. 06. 2021. 09:35   >>  09:40

PRVI PUT U ISTORIJI

EU izdaje 80 milijardi eura vrijedne obveznice u sklopu plana oporavka

Prvi put u istoriji Evropska komisija u ovoj godini očekuje izdavanje 80 milijardi eura dugoročnih obveznica kako bi pomogla finansirati 750 milijardi eura vrijedan plan oporavka od koronavirusa.

Prodajom obveznica, kao i kratkoročnih hartija od vrijednosti u 2021. godini, EU će "uspjeti pokriti najnužnije potrebe država članica i postaviti ih na put održivog oporavka", rekao je evropski komesar za spoljnu politiku i proširenje Johanes Han u saopštenju, najavljujući plan.

Izdavanje prvih obveznica moglo bi krenuti već krajem mjeseca, a kratkoročne hartije od vrijednosti bi se prodavale od septembra, objašnjeno je u saopštenju Komisije.

Od sredine 2021. do 2026. godine, prosječno bi godišnje zaduživanje trebalo iznositi oko 150 milijardi eura, navodi se.

Najava dolazi nakon što je svih 27 država članica na nacionalnom nivou odobrilo modele finansiranja za taj plan, dajući zeleno svjetlo Komisiji za početak zaduživanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније