Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

30. 05. 2021. 21:28 >> 21:28

NAJAVIO FORMIRANJE VLADE

Netanjahu optužio Beneta za prevaru vijeka

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu optužio je večeras Naftalija Beneta, svog bivšeg saradnika, sada rivala, da je počinio prevaru vijeka pošto je taj vođa nacionalističke partije Jamina (Desno) najavio da će nastojati da osnuje vladu jedinstva sa liderom opozicije Jairom Lapidom bez Netanjahua.

Netanjahu je i danas još jednom pozvao Beneta da se pridruži njegovoj potencijalnoj koaliciji, prenijeli su izraelski mediji.

Dugogodišnji izraelski lider je rekao da je njegova ponuda Benetovoj partiji bila "nevjerovatna" u namjeri da se spriječi formiranje "opasne ljevičarske vlade", ali je ocijenio da Benet "brine samo za sebe".

Beneta je kritikovao i lider ultradesne stranke Religiozni cionizam, Becalel Smotrih, koji je rekao da lider partije Jamina predovodi jednu od najvećih prevara u političkoj istoriji Izraela.

On je ocijenio da Benet dezertira ka ljevici sa onima koji podržavaju terorizam, prenijeli su izraelski mediji.

U međuvremnu su se ispred kuće Ajalet Šaked, poslanice iz Benetove stranke, okupile stotine demonstranta poslije najave da će Jamina ući u takozvanu vladu promjene protiv Netanjahua.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "ljevičarski izdajnici" i "ne ljevičarskoj vladi" i postere sa Benetovom slikom uz potpise "lažov" i "Ajelet izdajnica".

U isto vrijeme okupilo se desetine ljudi koji su održali kontraproteste noseći transparente na kojima je pisalo: "da vladi promjene" i "vlada jedinstva sada", te "ne peti izbori".

Poslije najnovijih izbora u martu Netanjahuov konzervativni Likud je osvojio najviše poslaničkih mjesta, ali mu nije pošlo za rukom da obrazuje vladu, pa sada bivši popularni TV voditelj Jair Lapid pokušava da formira rivalsku koaliciju.

Lapid, vođa partije centra Ima budućnosti (Ješ atid), nastoji da uspostavi savezništvo raznih partija koje su izraelski mediji nazvali blok za promjenu, a koji uključuje nacionalistu čvrstorukaša Beneta i izraelske poslanike Arape.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније