Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba ]

18. 05. 2021. 09:03 >> 09:05

DANAS U BRISELU

Ministri EU o sukobu Izraela i Palestine

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU održaće danas vanredni sastanak u Briselu na kojem će biti zatraženo obustavljanje sukoba između Izraelaca i Palestinaca.

Portparol EU Peter Stano rekao je da će sastanak biti prilika za "pronalaženje načina na koji evropski blok može najbolje doprinijeti smirivanju tenzija, prestanku eskalacije i obustavljanju nasilja".

Iz Brisela je saopšteno da će EU udvostručiti napore na okončanju sukoba između izraelske vojske i palestinskih militanata.

EU je ocijenila kao veoma zabrinjavajuće uništavanje zgrade u kojoj su se nalazila predstavništva većih međunarodnih medijskih kuća, uz napomenu da su bezbjedni uslovi rada novinara od ključnog značaja.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borel i predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel pozivali su proteklih nekoliko dana na prekid eskalacije nasilja i obezbjeđivanje najbolje moguće zaštite civilima.

AP podsjeća da su sukobi izbili prošle sedmice kada su pripadnici Hamasa ispalili rakete dugog dometa na Jerusalem nakon višesedmičnih sukoba u gradu između palestinskih demonstranata i izraelske policije. Protesti su bili usmjereni protiv deložacija palestinskih porodica iz naselja u Jerusalemu.

Od tada je izraelska vojska pokrenula više stotina napada iz vazduha čije su mete bile infrastruktura Hamasa. Prema izvještajima, pripadnici Hamasa su ispalili više od 3.100 raketa na Izrael.

Prema podacima zvaničnika iz Pojasa Gaze, u udarima je poginulo najmanje 198 Palestinaca, uključujući 58 djece i 35 žena, a 1.300 ljudi je ranjeno. Osam osoba u Izraelu poginulo je u raketnim napadima iz Gaze, uključujući petogodišnje dijete i vojnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније