Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

13. 05. 2021. 16:02 >> 16:06

SAD

Hiljade migrantske djece u prenatrpanim centrima

Više od 20.000 djece migranata u SAD nalazi se u prenatrpanim centrima za njihov smještaj, dok nastavlja da se povećava broj privedenih migranata na američko-meksičkoj granici, u jednom od najvećih izazova administracije predsJednika Džozefa Bajdena, prenio je danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Bajdenova administracija drži desetine hiljada djece u mreži od oko 200 objekata u dvadesetak saveznih država, među kojima je i pet centara s više od 1.000 dece, ističe Asošiejted pres.

Poverljivi podaci do kojih je došao AP pokazuju da se broj migrantske djece pod nadzorom američke vlade u posljednja dva mjeseca više nego udvostručio, na oko 21.000 dece ove nedjelje, od ranog doba do tinejdžerskog uzrasta.

U jednom takvom centru u vojnoj bazi u El Pasu u Teksasu nalazi se više od 4.500 djece, ukazuje AP, dodajući da advokati i stručnjaci za javno zdravlje kažu da su neki od tih centara bezbjedni s odgovarajućom njegom, ali da je u drugim ugroženo zdravlje i bezbjednost djece.

U okviru plana američke vlade za smještaj hiljada djece koja prelaze granicu iz Meksika koristi se i desetak nelicenciranih objekata u vojnim bazama, stadionima i kongresnim centrima koji zaobilaze državne propise i koji ne zahtijevaju tradicionalni pravni nadzor.

U tim objektima djeci nije zagarantovan pristup obrazovanju, rekreaciji ili pravnom savjetu.

Advokate i borce za ljudska prava posebno zabrinjavaju masovna skloništa sa stotinama kreveta naguranih jednih pored drugih.

U takvim objektima djeca mogu biti izolovana, pod manjim nadzorom i bez osnovnih usluga, ukazuje AP, navodeći da je otkrio da oko polovine ukupne migrantske djece zadržane u SAD spavaju u skloništima sa više od 1.000 druge djece.

Prethodna administracija je prema takozvanom Članu 42 iz zakona o zdravstvu zbog pandemije automatski deportovala sve migrante koji su uhvaćeni kako ilegalno prelaze granicu.

Bajdenova administracija primjenjuje tu uredbu na sve odrasle osobe i porodice, ali ne i na djecu koja dolaze bez pratnje starijih.

Zadržavanje politike da se zbog korona virusa migranti vraćaju bez formalnog privođenja predmet je nekoliko sudskih slučajeva koje su pokrenuli Američka unija za građanske slobode (ACLU) i organizacije za prava migranata, tvrdeći da je po federalnim zakonima ta praksa nelegalna pošto ljude u opasnosti od proganjanja u njihovim zemljama ne treba odmah vraćati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније