Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

20. 04. 2021. 23:33   >>  23:33

PLOVIDBA KOD KRIMA

Rusija odbacila optužbe Ukrajine i Zapada

Rusija je danas saopštila da ima pravo da stranim vojnim brodovima ograniči plovidbu u Crnom moru kod Krima, odbacujući optužbe Ukrajine i Zapada.

Ukrajina je protestovala prošle nedjelje zbog ruskog zatvaranja velikh djelova Crnog mora blizu Krima za strane ratne brodove do novembra. SAD su takođe juče izrazile zabrinutost zbog te odluke.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da to "predstavlja još jednu neisprovociranu eskalaciju u tekućoj kampanji Moskve da potkopa i destabilizuje Ukrajinu".

Prajs je rekao da taj potez posebno "zabrinjava zbog vjerodostojnih izveštaja o gomilanju ruskih trupa na Krimu i oko ukrajinskih granica".

Evropska unija takođe je izrazila zabrinutost zbog gomilanja trupa i restrikcija u plovidbi.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da su restrikcije za strane ratne brodove u skladu sa međunarodnim ugovorima, navodeći da je takvo graničenje uobičajena praksa tamo gdje se održavaju vojne vježbe.

On je rekao da restrikcije neće ometati trgovačku plovidbu.

Rusija je takođe objavila i da od danas uvodi petodnevnu zabranu letjenja u vazdužnom prostoru oko Krima.

Rusija ove nedjelje održava velike manevre u Crnom moru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je takvo zatvaranje vazdušnog prostora uobičajena međunarodna praksa.

Tenzije su porasle posljednjih nedjelja sa sve češćim kršenjima primirja u istočnoj Ukrajini i gomilanjem ruskih jedinica duž ukrajinske granice. Moskva je odbacila zabrinutost Ukrajine i Zapada, navodeći da ima pravo da raspoređuje svoju vojsku gdje želi i da ona ne prijeti nikome.

SAD i NATO redovno su slali ratne brodove u Crno more i američki strateški bombarderi nadletali su Ukrajinu, što je razljutilo Moskvu. Međutim SAD su odustale od planiranog upućivanja dva razarača u Crno more ranije ovog mjeseca kada su u regionu porasle tenzije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније