Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

20. 04. 2021. 11:12 >> 11:14

NAKON VIŠE OD 60 GODINA

Kraj ere Kastro bez očekivanja većih promjena

Najavom Raula Kastra da se povlači s visoke funkcije na Kubi dolazi kraj ere tokom koje su više od 60 godina ostrvskom zemljom vladali on i njegov harizmatični brat Fidel. Svjetski mediji, ipak, očekuju da to neće donijeti velike promjene u zemlji.

Ipak, uprkos sve glasnijim zahtjevima za većim ekonomskim i političkim slobodama, kao i brutalnoj ekonomskoj krizi s nestašicama osnovnih namirnica, ne očekuje se da će odlazak Kastra brzo dovesti do većih promjena, dok se vjeruje da će on i dalje biti iza značajnih odluka, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Šezdeset dvije godine pošto je grupa revolucionara stavila Kubu na put sukoba s Vašingtonom, posljednji od braće Kastro, istaknutih figura Hladnog rata, najavio je da će prepustiti zvaničnu vlast odlaskom s funkcije prvog sekretara Komunističke partije, piše Vašington post.

Odlazak Raula Kastra, koji će ostati upamćen kao manje razmetljiva, staloženija ličnost od svog brata koji je umro prije četiri i po godine, završava eru u kojoj je, kako ističe list, kubanski sistem preživeo – ako ne i bujao – kroz decenije napetih sučeljavanja s američkim predsjednicima od Džona Kenedija do Donalda Trampa.

Raul Kastro odlazi pošto je pokrenuo važan period političkih i ekonomskih promjena, mada, prema navodima Vašington posta, za većinu Kubanaca one nikada nijesu otišle dovoljno daleko i nijesu uspjele da spriječe da karipska država zaroni u najbrutalniju ekonomsku krizu od propasti Sovjetskog Saveza.

Kastro je počeo tranziciju vlasti prije tri godine kada je funkciju predsjednika – koju je 2011. preuzeo od brata Fidela – prepustio svom izabranom nasljedniku Migelu Dijas-Kanelu, 60-godišnjem inženjeru koji je nastojao da otjelotvori novu generaciju kubanskih lidera i koji je zamijenio maslinasto zelenu uniformu Kastrovih bijelom košuljom, uz prihvatanje društvenih medija.

Raul Kastro iza sebe ostavlja demoralizovanu zemlju koja se bori sa sve većim nestašicama hrane i rastućim nezadovoljstvom, ukazuje Volstrit džurnal, dodajući da situaciju dodatno komplikuje to što se Kastrov nasljednik Dias-Kanel s izazovima suočava bez prestiža generacija revolucionarnih vođa.

Kastro je u petak u govoru na kongresu Komunističke partije, gdje je najavio povlačenje, podvukao da postoje jasne linije koje Kuba neće preći dok nastoji da popravi svoju ekonomiju "jer bi to dovelo do uništenja socijalizma".

Teška vremena Kube podsjećaju na najmračnije dane u godinama poslije sloma njenog pokrovitelja SSSR-a, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal), dodajući da se kubanska ekonomija smanjila za više od trećine, s procjenama nekih ekonomista da je inflacija na oko 500 odsto.

Posljednjih mjeseci, sve veća frustracija zbog pogoršanih uslova življenja prelila se u proteste koji su izgleda zatekli kubanski režim, piše list uz ocjenu da demonstracije predstavljaju veću prijetnju apsolutnoj kontroli vlade pošto Kubanci sada mogu da pristupe internetu preko mobilnih telefona, što im omogućava da organizuju spontane proteste i razmjenjuju informacije o hapšenjima preko društvenih medija.

Najava Raula Kastra da će se povući i privesti kraju 62 godine vladavine Kastrovih, na Kubi jedva da je izazvala reakciju, iako je poslala talase širom svijeta, ističe Gardijan.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније