Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

13. 04. 2021. 23:10 >> 23:11

GLOBALNA BEZBJEDNOST

Putin i Bajden spremni da nastave dijalog

Predsjednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden izrazili su danas spremnost da "nastave dijalog" kako bi osigurali globalnu bezbjednost, saopštio je Kremlj.

Rusija je potvrdila da je Bajden predložio Putinu organizovanje samita u bliskoj budućnosti, ali se ne precizira da li je ruski predsjednik prihvatio taj predlog.

"Dvije strane su izrazile spremnost da nastave dijalog o najvažnijim pitanjima globalne bezbjednosti, koje bi udovoljile interesima ne samo Rusije i SAD, već i čitave međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju Kremlja.

Putin i Bajden su razgovarali i o tenzijama povezanim sa Ukrajinom, pošto Kijev i zapadne zemlje optužuju Moskvu za gomilanje vojnika na granici sa Ukrajinom, koja teži članstvu u NATO.

Ruski predsjednik je naglasio potrebu primijene mirovnog sporazuma o Ukrajini postignutog 2015. godine u Minsku.

Bajden je izrazio interesovanje "za normalizaciju situacije" sa Moskvom i "uspostavljanje stabilne i predvidljive interakcije po ozbiljnim pitanjima kao što su strateška stabilnost i kontrola naoružanja, iranski nuklearni program, situacija u Avganistanu i globalne klimatske promjene".

Odnosi Moskve i Vašingtona su na niskom nivou zbog neslaganja oko niza pitanja od Ukrajine do Sirije, a i zbog optužbe za miješanje u izbore, špijunažu i sajber napade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније