Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

22. 03. 2021. 22:47 >> 22:45

U PARIZU

Počelo suđenje za oštećenje Trijumfalne kapije

U Parizu je danas počelo suđenje grupi od deset osoba optuženih da su 1. decembra 2018. godine na protestu građanskog pokreta Žuti prsluci (Les gilets jaunes) oštetili Trijumfalnu kapiju, prenijeli su francuski mediji.

Radio Frans enfo (France Info) javio je da je poslije nereda na protestu privedeno oko 400 ljudi, ali se za samo deset osoba sudi.

Pozivajući se na izvore bliske tužilaštvu, radio dodaje da glavni inicijatori tih nereda nijesu nikad pronađeni i da se ne sudi "krupnijim ribama".

Neredi su izbili tokom protesta pokreta "Žuti prsluci" koji su organizovali skupove širom Francuske od novembra 2018. godine.

Trijumfalna kapija koja predstavlja simbol Francuske i u čijem je sastavu Grob neznanog junaka, oštećena je 1. decembra 2018. Namještaj je uništen a neka umjetnička djela oštećena dok su na fasadi ispisani grafiti protiv predsjednika Emanuela Makrona.

Tada je saopšteno da su među oštećenim umjetničkim djelima mermerna bista Luja Filipa Orleanskog, kao i poprsje Napoleona. Ukradena su djela sa izložbenog prostora, među kojima jedna gipsana maketa iz 30-ih godina.

Trijumfalna kapija je poslije nereda bila deset dana zatvorena za posjetioce, dok je Centar za nacionalne spomenike tada procijenio štetu na oko milion eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније