Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

15. 03. 2021. 13:58   >>  13:59

PARLAMENTARNI IZBORI

Počelo trodnevno glasanje u Holandiji

Biračka mjesta su jutros otvorena u Holandiji, gdje je počelo trodnevno glasanje na parlamentarnim izborima na kojima se očekuje da dosadašnji premijer Mark Rute (Rutte) dobije novi mandat.

Birališta su otvorena jutros u 7.30, a glasanje će trajati do srijede 17. marta.

Prema posljednjim anketama, politička scena u Holandiji ostaće gotovo nepromijenjena: najveća stranka je desna liberalna stranka premijera Marka Rutea, a na drugom mjestu i dalje se nalazi ekstremna desničarska stranka Gerta Vildersa.

Veće stranke isključile su mogućnost saradnje sa Vildersovom Partijom za slobodu, te su očekivanja da će premijer u ostavci Mark Rute, sa svojom Narodnom strankom slobode i demokratije (VVD), formirati koalicionu vladu desnog centra.

Kao moguće koalicione partnere, Rute vidi Hrišćansko-demokratsku stranku (CDA), progresivnu socijalno-liberalnu demokratsku partiju D66 i Hrišćansku uniju, stranke koje su činile vladu i u prethodnom sazivu, i Radničku partiju.

Od 37 stranaka koje učestvuju na izborima, prema anketama, u skupštinu će ući, uz par izuzetaka, istih 15 stranaka.

Izbori u Holandiji održavaju se usred trećeg talasa epidemije korona virusa. U nedjelji pred izbore, dnevno je u prosjeku 38 ljudi gubilo bitku sa Kovidom-19, a broj zaraženih je ponovo u porastu.

I pored mjera koje za cilj imaju bezbjedno održavanje izbora, kao što su glasanje tokom tri dana, mogućnost za građane starije od 70 godina da glasaju putem pošte i davanjem punomoćja, pretpostavka je da će strah od korone ove godine umanjiti izlaznost.

Ruteova vlada, međutim, nije razmatrala mogućnost odlaganja izbora, a skupština je tu odluku podržala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније