Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

13. 03. 2021. 13:30 >> 13:31

NOVI ZELAND

Dvije godine od masakra u Krajstčerču

Na Novom Zelandu danas se obilježava dvogodišnjica masakra nad 51 muslimanom tokom službe u dvije džamije u gradu Krajstčerču.

Žločin u Krajstčerču, koji se smatra jednim od najtraumatičnijih događaja u istoriji Novog Zelanda, izvršio je Australijanac Brenton Tarant (30), pripadnik rasističkog pokreta Bijela nadmoć.

Tarant se prošle godine izjasnio da je kriv za 51 ubistvo, 40 pokušaja ubistva i za terorizam i osuđen je na kaznu doživotniog zatvora bez prava na pomilovanje, prenosi AP.

Tokom današnje memorijalne službe u Areni Krajstčerč, koja je prenošena preko društvenih mreža, pročitana su imena svih ubijenih, ali i policajaca, ljekara i medicinskog osoblja koji su prvi stigli na poprište zločina i pružili pomoć žrtvama.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern obratila se okupljenima rekavši da nema tih riječi koje bi mogle da promijene ono što se dogodilo.

"Iako riječi ne mogu da budu čudotvorne, ipak imaju moć da zaliječe", rekla je Ardernova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније