Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba ]

05. 03. 2021. 21:25   >>  21:25

ORBAN NAJAVIO

Formiraće savez sa desničarima iz Italije i Poljske

Nakon što su zastupnici najveće mađarske stranke Fides napustili koalicionu grupu Evropski narodni savez (EPP) u Evropskom parlamentu, mađarski premijer Viktor Orban najavio je formiranje nove parlamentarne grupe sa desničarskim strankama iz Italije i Poljske, prenosi Rojters.

Ovu informaciju, Orban je potvrdio u razgovoru za mađarski državni radio, te je naglasio kako će najveća mađarska stranka pregovore o novoj parlamentarnoj grupi voditi sa konzervativnim strankama iz Italije, ali i Poljske.

Prema informacijama koje je sa medijima podijelio Orban, prva stranka sa kojom će Fides voditi pregovore o novom klubu zastupnika u Evropskom parlamentu jeste italijanska Sjeverna liga, populistička i desničarska partija Matea Salvinija.

Osim Salvinijeve stranke, Orban je naglasio kako će se pregovori o stvaranju novog konzervativnog bloka u Evropskom parlamentu voditi i sa zastupnicima konzervativne italijanske partije Braća Italije (FdI) kojom predsjedava Đorđa Meloni.

Pored stranaka iz Italije, Orban je najavio da su nakon izlaska Fidesa iz EPP-a čelnici stranke započeli razgovore i sa nekoliko poljskih stranaka koje bi mogle činiti novu političku grupaciju u Evropskom parlamentu.

Iako Orban nije naglasio sa kojom poljskom strankom se konkretno vode pregovori, mediji pretpostavljaju kako je riječ o vodećoj konzervativnoj partiji Pravo i Pravda.

Mađarski premijer je dodao i to da nakon izlaska iz EPP-a Fides ne žuri sa pregovorima sa drugim strankama.

Mađarski zastupnici unutar Evropskog parlamenta napustili su u srijedu Evropsku narodnu partiju. U pismu koje je Viktor Orban poslao predsjedniku EPP-a Manfredu Veberu, mađarski premijer je naglasio kako je nezadovoljan statusom koji zastupnici Fidesa imaju unutar pokreta.

"Dok je stotinje hiljada stanovnika Evrope hospitalizirano zbog koronavirusa i dok se doktori bore za živote građana, poražavajuće je da je EPP paralizirana unutarnjim administrativnim problemima te pokušava ušutkati naše zastupnike", napisao je Orban.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније